Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megvádoltak 13 oroszt az amerikai választásokba való beavatkozással

2018.02.16. 19:37

Robert Mueller különleges ügyész irodája az ügyben összehívott vádesküdtszék döntése alapján vádiratot nyújtott be 13 orosz állampolgár és három orosz jogi személy ellen, amiért azok beavatkoztak az amerikai választásokba 2016-ban, írja az amerikai média, köztük a CNN. Az amerikai igazságügyi minisztériumhoz tartozó ügyészi hivatal 37 oldalas vádiratát itt olvashatja (pdf, angolul). Noha az amerikai médiában rengeteg oknyomozó cikk és politikai nyilatkozat jelent meg a témában, és korábban az FBI, majd Mueller is régóta nyomoz, Trump környezetében is voltak vádemelések orosz kapcsolatok miatt, ez az első hivatalos vád a konkrét orosz választási beavatkozásról.

Mindannyiukat az Egyesült Államok kárára történő csalásra irányuló összeesküvéssel vádolják, hármójukat emellett számítógépes és banki csalásra irányuló összeesküvéssel, ötüket pedig személyiséglopással is. A vádlottak amerikai aktivistának adták ki magukat a neten, hamis online személyiséget és közösségi oldalakat építettek fel, amelyek amerikai közönséget céloztak megosztó témákkal.

A közlemény szerint 2014 elején a vádlottak a Szentpétervárról működő Internet Research Agency (Internetkutatási Ügynökség) égisze alatt már műveletekbe kezdett, hogy beavatkozzon az amerikai politikai rendszerbe, beleértve a két év múlva esedékes választásokat. Itt egyébként jó részletesen írtunk arról, mit csináltak. A mostani vád szerint dollármilliókból működtek, stratégiai céljuk volt a békétlenség szítása, a politikai rendszerbe vetett bizalom megingatása. Egyes jelöltekről lejárató információkat posztoltak, 2016 közepére pedig beálltak Trump mögé, Clinton ellenében. Hirdetéseket vásároltak, és a Trump-kampány ezzel kapcsolatban gyanútlan szereplőivel is felvették a kapcsolatot, hogy a politikai aktivitást koordinálják.

A vádirat szerint néhányan Amerikába utaztak, és amerikai számítógépes infrastruktúrát használtak, hogy az orosz tevékenységet fedezzék. Legkevesebb nyolc államban jártak, és egy meg nem nevezett amerikai személy segített nekik. Ez a személy azt tanácsolta nekik, hogy a választási "csataterekre" fókuszáljanak, mint például Colorado, Virginia és Florida.

A vádiratban szerepel az Internetkutatási Ügynökség tulajdonosa, a vendéglőmágnás Jevgenyij Prigozsin is, akit Putyin séfjeként szoktak nevezni. Ő tagadta a vádakat. "Az amerikaiak elég befolyásolhatóak, azt látnak, amit látni akarnak. Tisztelem őket, egyáltalán nem vagyok felháborodva, hogy a listán vagyok. Ha az ördögöt akarják látni, hagyjuk őket látni őt", közölte. Az orosz külügy simán abszurdnak nevezte a vádakat.

Trump az irat közzététele előtt kapott tájékoztatást, jelentette be a Fehér Ház. Arról nincs szó a vádiratban, hogy a próbálkozások megváltoztatták-e bármilyen módon a választások végeredményét. Trump aztán azt twittelte, hogy ez is bizonyíték, hogy nem volt összejátszás a kampánya és az oroszok között.

Egyelőre nem lehet tudni, a vádlottak közül ki melyik országban tartózkodik, így könnyen lehet, hogy közülük többen soha nem is állnak majd amerikai igazságszolgáltatás elé.

Robert Mueller volt FBI-igazgatót májusban nevezték ki „a 2016-os elnökválasztás befolyásolására irányuló orosz kormányzati erőfeszítések és más kapcsolódó ügyek" vizsgálatára. Mueller vizsgálata elsősorban a Trump-kampány és orosz tisztségviselők esetleges összejátszására összpontosít. Mueller júniusban Donald Trump amerikai elnök ellen is   vizsgálatot indított  az igazságszolgáltatás akadályozásának gyanújával.