Jolán, Vid
11 °C
28 °C

Aszad erői segítik ki a kurdokat a törökök ellen

2018.02.18. 20:42 Módosítva: 2018.02.18. 20:45

A szíriai kurd erők megállapodtak a kormánnyal, hogy a hadsereg beléphet Afrín térségébe, és segíthet szembeszállni a török invázióval, jelentette be vasárnap egy kurd illetékes. Az észak-szíriai kurd területek igazgatásában dolgozó tisztségviselő azt mondta: a kormányhadsereg két napon belül állásokat vesz fel Afrín környékén, a török határon. Ez a megállapodás csak katonai természetű, később politikai tárgyalásokat kezdenek Damaszkusszal, írja az MTI a BBC alapján.

A kormánycsapatok bevonulása Afrínbe tovább bonyolítja a már amúgy is zavaros helyzetet az észak-szíriai térségben. Itt ugyanis jelen vannak

  • kurd csoportok
  • a kormányerők
  • lázadó csoportok
  • török csapatok
  • amerikai és orosz erők.

Ezek különböző kombinációkat alkotnak egymással szemben. 

Damaszkusz bonyolult kapcsolatban áll a szíriai kurdokkal. A konfliktusban ők ketten tartják ellenőrzés alatt a legnagyobb területeket, és a viszonyuk jelentős hatással lehet a polgárháború kimenetelére.

Új front is nyílhat, mert Törökország január közepe óta szíriai területen offenzívát folytat az afríni körzetet uraló, Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű, kurd vezetésű milíciaszövetség ellen, amelyet ki akar szorítani a határtól 30 kilométeres távolságba.