Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bűnösnek vallja magát a floridai tömeggyilkos, ha nem végzik ki

2018.02.18. 09:45

Nagyon szomorú és elfogadhatatlan, hogy az FBI az összes előzetes figyelmeztetést figyelmen kívül hagyta a floridai lövöldözőről - foglalt állást a Twitteren Donald Trump amerikai elnök szombat éjjel az MTI közlése szerint.

Trump szerint a Szövetségi Nyomozó Iroda emberei túl sok időt töltenek azzal, hogy a Trump-kampánystáb és Oroszország közötti összejátszást próbálják bizonyítani. Az amerikai elnök körül hónapok óta izzik a levegő, mióta az FBI megszellőztette, hogy orosz befolyás érvényesülhetett az amerikai választások alatt, és Trump több embere kapcsolatban áll az orosz kormánnyal.

A szerdai, 17 halálos áldozatot követelő lövöldözés után kiderült, hogy az FBI a múlt hónapban bejelentést kapott arról, hogy a későbbi elkövető "gyilkolni akar", hozzáfér fegyverekhez és feltehetően támadást készít elő. Az információ viszont nem jutott el a megfelelő helyre, és ezért az FBI nem vizsgálta ki a bejelentést. Az iroda elismerte, hogy nem megfelelően járt el. Florida republikánus kormányzója emiatt lemondásra szólította fel Christopher Wray FBI-igazgatót.

Szombaton több száz diák tiltakozott Fort Lauderdale-ben szigorúbb fegyvertörvényt követelve.

"A politikusoknak, akik fényűző házakban élnek, a Nemzeti Fegyverszövetség (NRA) pénzéből ülnek a szenátusban, és azt mondják, semmit nem lehetett volna tenni, hogy ez a szörnyűség ne történjen meg, azt üzenjük, hogy ez baromság" - mondta a könnyeivel küszködve az egyik diák a tüntetésen, hozzátéve: "azt mondják, semmilyen törvény nem tudta volna megakadályozni a több száz tragédiát, amely eddig történt. Innen üzenjük, hogy ez baromság." Emma Gonzalez azt is hangsúlyozta: ez nem csak a mentális betegségekről szól, miután több politikus is úgy fogalmazott, hogy nem a fegyverek jelentik a problémát. Késsel nem tudott volna ennyi embernek ártani - mondta Gonzalez.

"Szégyellje magát minden politikus, aki pénzt fogad el a NRA-től!" - nyomatékosította mondandóját a diáklány. Az NRA többek között Donald Trump kampányát és Marco Rubio republikánus floridai szenátort is támogatta.

A megmozduláson jelen voltak annak a parklandi Marjorie Stoneman Douglas középiskolának a diákjai is, ahol szerdán a lövöldözés történt. A tanintézményben egy 19 éves fegyveres támadásában 17-en meghaltak és több tucatnyian megsebesültek.

A középiskola diákjai azóta a közösségi hálókon, a tévékben és az utcán követelik, hogy a hatóságok tegyenek lépéseket a kérdésben. Egyesek közvetlenül azokhoz a politikusokhoz fordultak, akik támogatásokat fogadtak el a befolyásos fegyverlobbitól, a Nemzeti Fegyverszövetségtől (NRA).

Nikolas Cruz
Nikolas Cruz
Fotó: Handout

Mindeközben a Vice írja, hogy a tömeggyilkosságot elkövető Nikolas Cruz állítólag hajlik arra, hogy beismerő vallomást tegyen, ha a bíróság eltekint a halálbüntetéstől. Mivel Cruz 19 éves, felnőttként tárgyalják az ügyét, és vagy tényleges életfogytiglant vagy halálbüntetést kap. A floridai ügyészség vezetője szerint egészen biztos, hogy a bíróság halálbüntetést fog kiszabni a gyilkosra. Az egész attól függ, hogy esküdtszék megszavazza-e a halálbüntetést. Floridában egyébként az utóbbi években annak ellenére is kivégeztek több elítéltek, hogy lassan nem jutnak hozzá azokhoz a szerekhez, amikkel a kivégzéseket hajtják végre.