Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A 22 év menekülés után elfogott gerilla kiadatását kérik Franciaországtól

2018.02.19. 14:23

A chilei kormány kérni fogja Franciaországtól annak a volt gerillának a kiadatását, akit 22 év bujkálás után csütörtökön fogtak el Párizsban, írja a BBC.

Ricardo Palma Salamanca annak az FPMR-nek volt a tagja, ami Augusto Pinochet katonai kormánya ellen harcolt. Elfogták, és börtönbe zárták, miután 1991-ben meggyilkolt az autójában egy jobboldali szenátort és ügyvédet, Jaime Guzmánt.

Négy évvel később azonban helikopterrel szökött meg egy szigorúan őrzött börtönből. Sokáig Mexikóban élt, mielőtt Kubába, majd Franciaországba ment. Csütörtökön az utcán fogták el Párizsban.

A chilei igazságügyi minisztérium egyik munkatársa azt mondta, reméli, hogy azonnal jóváhagyják majd a kiadatási kérelmet, így a férfi újra börtönbe kerülhet Chilében, ahol életfogytiglanra ítélték. Franciaország majd márciusban bírálja el a kérelmet.