Barbara, Borbála
1 °C
7 °C

Tömegsírok eltüntetésével vádolják a mianmari kormányt

2018.02.19. 19:58

A mianmari kormány buldózerekkel próbálja eltüntetni a rohingja tömegsírok és így a hadsereg által elkövetett vérengzések nyomát, állítja egy emberi jogi szervezet. Az Arakan Project nevű szervezet juttatott el egy videót a Guardiannek, amin állításuk szerint látható a tömegsírok egy része, mielőtt eltüntették azokat.

Nemrég többek között az AP és a Reuters hírügynökségek oknyomozásai tárták fel tömegsírok létezését.

Az AFP szerint pedig olyan falvakat is eldózerolnak, amiket tavaly égettek fel a katonák. Az Arakan Project igazgatója, Chris Lewa szerint azonban nemcsak a romokat, hanem épen maradt épületeket is elbontanak a buldózerekkel.

Több ezer rohingja halhatott meg a hadsereg akcióiban 2017 augusztusától kezdve. Közel 700 ezer rohingja a közeli Bangladesbe menekült az erőszak elől.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa korábban arról beszélt, hogy ami történt, az kimerítheti az etnikai tisztogatás fogalmát. Yanghee Lee, az ENSZ mianmari különleges jelentéstevője pedig múlt héten beszélt arról, hogy népirtásra utaló jeleket láttak. Azonban ENSZ-ellenőröket nem engedtek be Mianmarba, ahogy az ENSZ emberi jogi jelentéstevőjét sem.

A mianmari kormány tagadta, hogy a hadsereg etnikai tisztogatást hajtott volna végre a rohingja lakosság ellen. A Guardiannek a mianmari kormány egyik szóvivője azt mondta, hogy azért kell eldózerolni a romokat, hogy új falvakat tudjanak építeni a Bangladesből visszatérő rohingjáknak. A tömegsírokra vonatkozó kérdésre pedig azt mondta, hogy konkrét bizonyítékokat akarnak látni.