Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy kutyát is felvettek a Német Szociáldemokrata Párt tagjai közé

2018.02.20. 09:50 Módosítva: 2018-02-20 09:52:49

Ezen a héten nagy jelentőségű szavazás kezdődött a Német Szociáldemokrata Pártban (SPD). A tét nagy: a több mint 460 ezer tagnak egyenként kell szavaznia arról, támogatják-e a párt részvételét az új német nagykoalícióban.

Már korábban jöttek hírek arról, hogy az elmúlt hetekben legalább 20 ezer új tagja lett a pártnak. A belépési hullám mögött elsősorban az áll, hogy az ifjú szocdemek (Juso) nagyon nem szeretnének nagykoalíciót, és az új tagokkal akarják megakadályozni a történelmi mélyponton lévő párt újabb kormányzati szerepvállalását.

GettyImages-677747982
Fotó: Maja Hitij / Getty Images Hungary

A Bild című bulvárlap azt tesztelte, mennyire alkalmas manipulációra ez a belépési hullám, mennyire ellenőrzik egyáltalán a pártban, hogy valódi személyek csatlakoznak-e az SPD-hez. Írtak ezért egy tagbelépési kérelmet a Spanyolországból származó, hároméves, Lima nevű kutya nevében. A regisztrációhoz a kutya gazdájának emailcímét és lakcímét adták meg.

Két óra múlva meg is érkezett a visszaigazoló email: 

Kedves Lima! Nagyon örülünk a belépésednek. Ezután már részt vehetsz a pártszavazáson.

A Bild ezután egy Kotka Kowalska  nevű, Lengyelországból származó macskát is felvetetett az SPD tagjai közé. 

Az SPD azzal védekezett, hogy a jelentkezéseknél alapvetően jóhiszeműen járnak el. Azt feltételezik, hogy valós személyek akarnak belépni, a lakcímadatok ellenőrzésére nincs törvényes lehetőségük. A Bild főszerkesztő-helyettese viszont azt írta: ez a dolog egyáltalán nem vicces, mert azt bizonyítja, hogy mások egyáltalán nem jószándékkal és tömegesen juthatnak be a párt tagjai közé, és egy sorsdöntő szavazást manipulálhatnak.