Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Trump betiltaná a Las Vegas-i tömeggyilkos átalakítóját

2018.02.20. 22:27

Donald Trump elnök betiltaná az olyan, puskákat sorozatlövő fegyverré átalakító kiegészítőket, amilyet a tavaly októberi Las Vegas-i mészárlás elkövetője is használt - írja a BBC. A fegyvertartás szigorításának kérdése a floridai iskolai lövöldözés kapcsán lett megint égető kérdés az Egyesült Államokban, amelynek kapcsán Trump már említette, hogy megfontolná a fegyvertartás szigorítását. A floridai lövöldöző viszont nem használt ilyen átalakítót, így kérdés, hogy miért pont ezzel kezdi a szigorítást az amerikai elnök. Trump a bejelentéskor azt mondta, többet kell tennie az amerikai kormánynak a gyerekek védelmében.

Ahogy korábban írtuk, a 'bump stock' nevű eszközt a félautomata karabély válltámaszának helyére kell felszerelni, lényege pedig az, hogy a lövést követő visszarúgást kihasználva a lövész ujja újra és újra meghúzza az elsütőbillentyűt, így a fegyver jogilag nem ad le sorozatlövést, és nem minősül szigorúan ellenőrzött katonai fegyvernek, mégis ahhoz hasonló működésre és pusztításra képes. A Las Vegas-i eset után még az amerikai fegyverlobbi fő szervezete, az NRA is azt nyilatkozta, hogy az ilyen eszközöket talán be kellene tiltani. 

A Fehér Ház helyettes szóvivője, Raj Shah hétfőn jelentette be, hogy az Egyesült Államokban törvényjavaslat készül a fegyvervásárlás szigorításáról. Hozzátette: az elnök "támogatja azon erőfeszítéseket, amelyek a szövetségi ellenőrzési rendszer javítását célozzák" fegyvervásárlás előtt.