Vanda, Paula
-4 °C
3 °C

Az izraeli titkosszolgálat hiúsított meg egy utasszállító elleni merényletet

2018.02.22. 08:59

Az izraeli katonai hírszerzés segítségével sikerült meghiúsítani tavaly nyáron egy Sydneyből Abu-Dzabiba induló utasszállító repülőgép elleni terrorcselekményt - jelentette be az ausztrál belügyminiszter csütörtökön az MTI beszámolója szerint. 

Négy férfi egy húsdarálóba rejtett robbanószerkezetet akart feljuttatni az Etihad légitársaság egyik járatára. A terrorcselekményt az Izraeltől származó információknak köszönhetően tudták az ausztrál hatóságok megakadályozni. A négy férfit tavaly júliusban őrizetbe vették.

"Az Etihad-járatot majdnem felrobbantották, ami - ha megvalósult volna - több száz halálos áldozattal járt volna" - mondta el Peter Dutton a 2GB ausztrál rádióban. Hozzátette: az izraeli katonai hírszerzéstől származó információ közvetlenül vezetett el a támadás megakadályozásához, és Ausztrália nagyon hálás az izraeli segítségért.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök is megerősítette az Ausztráliával megosztott kulcsfontosságú hírszerzési értesülésről szóló híreket. "Ez egyike volt annak a számos intézkedésnek, amelyet terrorcselekmények megakadályozása érdekében tettünk szerte a világon" - mondta Netanjahu egy jeruzsálemi beszédében.

Peter Dutton azt is elmondta, hogy az utóbbi években 14 közvetlenül fenyegető terrortámadást tudtak meghiúsítani Ausztráliában, és 85 ember ellen emeltek vádat terrorizmussal összefüggésben.