Lenke
18 °C
28 °C

Börtönre ítélték Jaruzelski két tábornokát

2018.02.22. 14:58
Kétéves letöltendő szabadságvesztésre ítélte csütörtökön a varsói kerületi bíróság a kommunista állambiztonság (SB) két egykori tábornokát, akik az 1981-es hadiállapot idején politikai okokból, az emberi jogok megsértésével kényszersorozást rendeltek el az antikommunista ellenzék 304 tagjával szemben.

A 84 éves Józef S., valamint a 93 éves Wladyslaw C. ügyében hozott ítélet nem jogerős. Józef S. ügyvédje jelezte, hogy fellebbezni fognak, Wladyslaw C. ügyvédje egyelőre nem kommentálta az ítéletet.

A niezalezna.pl konzervatív hírportál szerint a két elítélt teljes neve Wladyslaw Ciaston és Józef Sasin. Ciaston az adott időszakban belügyminiszter-helyettes volt, ő állt az SB élén. 1984-ben meggyanúsították az azóta szentté avatott Jerzy Popieluszko, a Szolidaritás szakszervezet papja meggyilkolásának megszervezésével, a kommunista vezetés beavatkozása után azonban ejtették a gyanút, majd az ügyben a rendszerváltás után elindított eljárásban bizonyítékok hiányában felmentették.

Sasin, aki a kommunista időszakban magas beosztású belügyminisztériumi tisztségviselő volt, a rendszerváltás után üzletember lett. 

A bíróság emberiesség elleni és kommunista bűntettnek minősítette azt, hogy a két SB-tábornok kezdeményezésére 1982-1983 telén 304 ellenzékit három hónapos, hadgyakorlatnak mondott internálásra küldtek. A besorozottak a közép-lengyelországi Chelmnóban létesített gyakorlóterepen valójában nem katonai kiképzésben részesültek, hanem kényszermunkát végeztek. 

A Chelmnóban uralkodó életkörülményeket a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) a hadiállapot idején létesített internálótáborokénál is rosszabbnak minősítette, az ellenzékiek itt a téli hidegben sátrakban aludtak, viseltes öltözéket, rossz cipőt kaptak.

A bíróság szerint a vádlottak szándékosan megsértették azokat az emberi alapjogokat, amelyek a szakszervezet létrehozására, a szakszervezeti tagságra, a sztrájkban való részvételre vonatkoznak.

Az IPN ügyészi tagozata 2008-ben indított eljárást a chelmnói tábor ügyében, az egykori foglyok kezdeményezésére. Az IPN ügyésze, Mieczyslaw Góra csütörtökön a PAP hírügynökségnek elmondta: az ítéletet áttörés jellegűnek tartja, mivel a bíróságok eddig az esetek többségében megszüntették az IPN által a kommunista, illetve emberiesség elleni bűntettek ügyében kezdeményezett eljárásokat.

A több tucat ember halálával és tízezrek internálásával járó hadiállapotot Lengyelországban 1981. december 13-án Wojciech Jaruzelski tábornok, kommunista miniszterelnök hirdette ki. A hadiállapot célja a Szolidaritás szakszervezet felszámolása és a kommunista hatalom megőrzése volt. 

Az IPN ügyészi részlege a 2016 végén közzétett összefoglaló szerint 136 személy ellen indított eljárást a hadiállapot során elkövetett bűntettek miatt. A bíróságok az ügyek többségét elévülés, amnesztia vagy a vádlott halála miatt megszüntették - így történt ez a hadiállapot két fő felelőse, Wojciech Jaruzelski, valamint Czeslaw Kiszczak tábornok, egykori belügyminiszter esetében is. Az ügyek egy részében felfüggesztett szabadságvesztést szabtak ki. Letöltendő börtönbüntetésre 2017 elejéig csak öt embert ítéltek.