A véres háború közepéből videóblogol egy szíriai tinédzser

2018.02.22. 20:19 Módosítva: 2018.02.22. 21:59

Vérfagyasztó felvételeket publikál a szíriai Gútából egy tinédzser fiú, Muhammad Najem a közösségi médián. A posztok többsége követi a korosztályos socialmédia-trendet, vagyis szelfimódban felvett videókról és fotókról van szó, a helyszínek viszont már egyáltalán nem szokványosak, Najem ugyanis a véres polgárháború kellős közepéből tudósít. A 15 éves srác, aki riporter akar lenni, ha felnő, 2017. decemberében regisztrálta Twitter-fiókját (figyelem, felkavaró képek!), amire azóta már felfigyelt a CNN is:

A Damaszkusz melletti Gúta lakossága az elmúlt napokban a hét éve tartó konfliktus legvéresebb légicsapásait szenvedte el. Gúta keleti részén, ahol Najem is lakik, ezen a héten már legalább 300 civil esett áldozatul a szír kormányerők és az oroszok bombázásának.  Najem egyik videóüzenetében azt mondja:

Minden nap gútai gyerekek halnak meg Aszad és Putyin bombázásai miatt.

Egy másikban a szíriai háborút tétlenül néző nyugati világnak üzen, miközben mondatait egy becsapódó bomba hangja szakítja meg: 

A hallgatásotok öl meg minket. Aszad, Putyin és Ali Hámenei megölte a gyerekkorunkat. Mentsetek meg, amíg nem lesz túl késő. 

Najem miniinterjúkat is készít környékbeli gyerekekkel, akiknek iskolában volna a helyük, de ehelyett a szétbombázott utcákon kóborolnak és menedéket keresnek a következő csapás elől. 

A fiú beszámolója szerint egyik legjobb barátja és annak egész családja február 8-án áldozatul esett egy légicsapásnak. Azon a napon egyébként a helyi mentőosztagok beszámolója szerint legalább 80 civil halt meg, többek közt három kórházépületet is lebombáztak.

Közben az ország másik felén a nemzetközi szövetség tevékenysége nyomán is a hasonló borzalmak történnek. A szövetség légicsapásai legalább 82 ember halálát okozták februárban, írja az MTI az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának csütörtöki bejelentése nyomán. A támadások célpontjai az iraki határtól nem messze fekvő Hadzsín és el-Bahra voltak. Az áldozatok többsége az Iszlám Állam harcosainak családtagja vagy helyi lakos volt. A nemzetközi szövetség azt ígérte, hogy ellenőrizni fogják ezeket az állításokat. Az Iszlám Állam mostanra Szíria területének kevesebb mint öt százalékát ellenőrzi.

A szíriai háború újbóli fellángolásának hátteréről ebben a cikkünkben olvashat. 

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM