Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Már májusban Jeruzsálembe költözik az amerikai nagykövetség

2018.02.23. 22:32

Májusban, Izrael megalapításának hetvenedik évfordulójára költözik majd Jeruzsálembe az amerikai nagykövetség, írja a New York Times az amerikai külügyminisztérium pénteki hivatalos bejelentése után.

Izrael 2018. május 14-én ünnepli függetlenségének hetvenedik évfordulóját, a nagykövetség áthelyezésének időpontja így az országban élő palesztinok számára külön pofon. A Palesztinai Felszabadítási Szervezet főtitkára, Saeb Erekat pénteki közleményében úgy fogalmazott, hogy az időpontválasztás minden arab és muzulmán érzéseit sérti.

Donald Trump decemberben jelentette be, hogy országa izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezi át, illetve egyúttal Jeruzsálemet Izrael fővárosaként ismerte el.  Jeruzsálem vitatott státusza miatt jelenleg az összes nagykövetség Tel-Avivban működik, a költöztetésnek tehát hatalmas szimbolikus jelentősége van.

A nagykövetség kezdetben az amerikai konzulátus épületében működik majd, de 2019 végéig teljesen új épületbe költözik majd, már keresik is neki a végleges helyet, írja a pénteki bejelentés nyomán az MTI is.

Közben Trump pénteken a konzervatív mozgalom konferenciáján ismét hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálemet Izrael fővárosaként ismeri el. Az elnök a marylandi beszédében azt mondta, óriási nyomás volt rajta, rengetegen könyörögtek neki azért, hogy ne tegye meg, amire készül, ő azonban azt felelte nekik: "Meg kell tennünk, mert ez a helyes dolog."

Trump ugyanitt arra szólította fel a híveit, hogy az őszi, félidős választásokon "lássák el a baját a demokratáknak", Hillary Clintont pedig ismét csalónak nevezte, mire a jelenlévők "börtönbe vele!" felkiáltásokkal és ovációval szakították félbe a beszédet. Az elnök a floridai lövöldözés kapcsán újra kiállt az iskolákban dolgozók fegyverhez juttatása mellett, szerinte ugyanis, ha a tanároknak lett volna fegyverük, az egyikük még időben szétlőhette volna a lövöldözőt.