Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Szegény venezuelai elnököt mégsem választhatják újra már most

GettyImages-862533736
2018.02.24. 08:23

Venezuela nem készült fel arra, hogy egy időben, április 22-én rendezze meg a parlamenti és önkormányzati, valamint az elnökválasztást is, amint Nicolás Maduro államfő javasolta – közölte pénteken a központi választási bizottság.

Maduro szerdán vetette fel, hogy előrehozná az eredetileg 2020-ban esedékes parlamenti és önkormányzati választásokat, hogy egybeessenek az április 22-ére kitűzött elnökválasztással, ha az alkotmányozó nemzetgyűlés is beleegyezik ebbe – írja az MTI.

Maduro így akarná duplán bebiztosítani a hatalmát, ugyanis meglehetősen jó eséllyel száll ringbe az újraválasztásáért, hiszen egyrészt az ellenzék a voksolás bojkottjára szólított fel, másrészt a vezető ellenzéki politikusok börtönben vagy hatósági őrizetben vannak, esetleg sikerült külföldre menekülniük. Az államfő megerősítette: az ellenzék részvétele nélkül is megtartják az elnökválasztást.

Tibisay Lucena, az országos választási bizottság elnöke azonban kijelentette pénteken: „Nem vagyunk felkészülve arra, hogy az elnökválasztással együtt a parlamentit is megrendezzük, amely ráadásul bonyolultabb, de megvizsgáljuk annak lehetőségé, hogy előre hozzuk a parlamenti választásokat valamennyivel az eredeti 2020-ban esedékes dátumról.”

A súlyos gazdasági és politikai válsággal küzdő Venezuelában Maduro szinte teljesen felszámolta a népképviseletet, augusztusban pedig úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést választottak, amelyet a nemzetközi közösség jelentős része nem ismer el. Az ellátórendszerek összeomlása miatt csak a szomszédos Kolumbiába több mint félmillió venezuelai települt át, és tízezrek menekültek Brazíliába is.

(Borítókép:  Wil Riera / Bloomberg / Getty Images)