Vörös lesz szombat este a Colosseum

2018.02.24. 14:47

Vörös színbe borul a római Colosseum szombat este a világban üldözött és meggyilkolt keresztényekre emlékeztetve, írja az MTI. A kezdeményezéshez a szíriai Aleppo és az iraki Moszul templomai is csatlakoztak a Vatikánnal együtt. 

A katolikus egyházfő találkozott a nigériai Rebecca Bitrunnal és fogadta a pakisztáni Asia Bibi férjét és egyik lányát. Az Afrikában és Ázsiában tapasztalható keresztényellenesség két áldozatát és rokonaikat a Vatikánban fogadta Ferenc pápa szombaton. Galerius római császár ugyanis a 4. század elején ezen a napon (február 24-én) rendelte el a keresztények üldözését.      

Rebeca Bitrunt 2014-ben rabolta el a Boko Haram radikális iszlamista szervezet, két évig volt fogságban. A terhes nő nem tagadta meg keresztény hitét, ezért egyik kisgyerekét megölték, egy másikat eladták. A katolikus kisebbséghez tartozó Asia Bibit pedig a muzulmánokkal szembeni rágalmazás vádjával kilenc év börtönre, majd halálra ítélték. Jelenleg fellebbezése felülvizsgálására vár.

A hozzájuk hasonlóan üldözött és meggyilkolt keresztényekre emlékezve a Colosseumot vörös színben világítják meg szombaton. Felidézik a Közel-Keleten, éppúgy, mint Egyiptomban üldözött és legyilkolt keresztényeket azokkal együtt, akik  Európában is terrorista támadások vagy diszkrimináció áldozatai. Vörösbe borul Aleppóban a harcokban károsult Szent Éliás székesegyház és a Szent Pál templom az iraki Moszulban. A kezdeményezéshez a világ több városának temploma csatlakozik.

Nem ez az első ilyen akció, korábban már a római Trevi-kutat, a londoni Westminster-palotát, a Megváltó Krisztus szobrát Rio De Janeiróban, a párizsi Szent Szív bazilikát világították meg hasonlóképpen.   • Tippek
  • Lakáshitel