Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Soros? Haha, dehogy! Iránban megtalálták az igazi ellenséget

2018.02.24. 12:43

Újabb három környezetvédőt vettek őrizetbe Iránban. Ezzel tízre emelkedett a letartóztatott, környezetvédelemmel foglalkozó szakemberek száma – számolt be az MTI a teheráni Tabnak hírportál híre nyomán.

A három embert az ország déli részén lévő Hormozgán tartomány egyik városában vette őrizetbe a rendőrség. A hírportál nem közölte az intézkedés indokát, annyit tudni csupán, hogy az őrizetbe vettek a tartomány egy térsége, Lavardin természetvédelmi egyesületének a tagjai.

Az AFP felidézi, hogy januárban Teheránban több kollégájával együtt őrizetbe vették a 63 éves Kavous Seyed-Emami szociológust, aki egy iráni állatfajok védelméért dolgozó alapítvány igazgatója is volt. Az iráni-kanadai kettős állampolgárságú egyetemi professzor két héttel később meghalt a börtönben. A rendőrség szerint öngyilkosság történt, de a tudós családja és több iráni akadémikus ezt nem hitte el, és magyarázatot követelnek a hatóságoktól.

Kavous Seyed-Emami
Kavous Seyed-Emami
Fotó: Handout / AFP

A francia hírügynökség ugyancsak emlékeztet arra, hogy februárban rövid időre őrizetbe vették Kaven Madanit, az iráni környezetvédelmi szervezet elnökét is.

Abbász Dzsafari Dolatabádi teheráni főügyész néhány héttel ezelőtt arról beszélt az IRNA iráni állami hírügynökségnek, hogy az utóbbi időben több, környezetvédelemmel foglalkozó embert vettek őrizetbe kémkedés gyanúja miatt. A rács mögé került gyanúsítottak tudományos projektek leple alatt bizalmas információkat gyűjtöttek stratégiai jelentőségű helyszínekről - közölte.