Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Trump a tengereken húzogatná tovább Észak-Korea bajszát

2018.02.24. 11:16

Donald Trump legfontosabb ázsiai szövetségeseivel együtt arra készül, hogy a mostaninál is szigorúbbá tegye azoknak a hajóknak az ellenőrzését, amelyekkel kapcsolatban felmerül a gyanú, hogy megszegik az Észak-Koreával szembeni szankciókat - tudta meg a Reuters.

A Reutersnek nyilatkozó amerikai tisztviselők elmondták, az intézkedés célja, hogy minél inkább megnehezítsék Észak-Korea számára, hogy a nukleáris fegyverkezési programja érdekében használják a tengeri kereskedelmet. Az új terv része, hogy az amerikai parti őrség megállíthatná és átkutathatná az ázsiai, Csendes óceáni vizeken közlekedő hajókat.

A gyanús hajókat már korábban is feltartóztathatták. Az új stratégia arról szól, hogy Amerika szorosabban követheti, és akár le is foglalhatja azokat a hajókat, amelyek a gyanú szerint tiltott fegyveralkatrészeket vagy más illegális árut szállítanak Észak-Korába, és ennek érdekében még az is felmerül, hogy Amerika megnövelje a Csendes óceáni vízi és légi haderejét.

Az intézkedés ugyanakkor nem jelent Észak-Korea elleni tengeri blokádot, amelyről Phenjan korábban egyértelművé tette: háborús cselekedetként értékelnék, ha ilyesmire kerülne sor. A Reuters szerint az intézkedés fő célja, hogy a fegyverkezési programjának abbahagyásáról szóló tárgyalásokra kényszerítse Észak-Koreát. Az ország ugyanis talán pár hónap múlva befejezheti egy, az Egyesült Államok szárazföldi területeinek elérésére is alkalmas, nukleáris töltettel rendelkező rakéta elkészítését.

Az értesülést a Fehér Ház nem kívánta kommentálni. A Reuters beszámol arról is, az intézkedés komoly diplomácia következményekkel járhat, hiszen Észak-Korea és Amerika kapcsolata amúgy is törékeny; Kína és Oroszország alighanem ellenállna egy újabb amerikai, Észak-Korea elleni intézkedésnek, amennyiben úgy ítélnék meg, hogy az túlzó mértékű. Idézik a japán védelmi minisztérium tisztviselőjét is, aki felhívta a figyelmet: a szankciók szigorítása nem elképzelhető az ENSZ-szel való egyeztetés nélkül.