Auguszta
-7 °C
0 °C

Mao nyomdokaiba léphet Kína vezetője

2018.02.25. 12:31 Módosítva: 2018-02-25 12:34:29

A Kínai Kommunista Párt 205 tagú központi bizottsága kezdeményezte, hogy töröljék az alkotmányból azt a kitételt, amely szerint az ország elnöke és az alelnöke csupán két ciklusra választható meg – írja a BBC.

A bejelentés egy nappal a központi bizottság háromnapos ülésének kezdete előtt jelent meg, amelyen jelentősebb személyi döntéseket fogadnak majd el más kérdések mellett. Hszi Csin-ping jelenlegi államfő, akinek pártfőtitkári tisztségét tavaly október végén erősítették meg a KKP kongresszusán.

Hszi már a kongresszus előtt nekilátott tekintélyének megszilárdításához, riválisainak háttérbe szorításához, megalapozva az utat programjának megvalósításához, a szigorúbb állami ellenőrzés és az erőteljesebb diplomácia megteremtéséhez. A program része volt az is, hogy teoretikus kérdésekkel kapcsolatos gondolatait a kongresszuson beillesztették a párt alkotmányába, illetve az, hogy tovább erősödjön személyének kultusza. 

Elemzések szerint  Hszi Csin-ping a legerősebb, leginkább centralizáló vezető Kínában Mao Ce-tung 1976-os halála óta, fő célja pedig Kína világhatalmi pozíciójának erősítése a nyugati nagyhatalmakkal szemben. 

A módosítás megteremtheti annak lehetőségét, hogy a 2012-ben vezető pozícióba került Hszi végképp megszilárdítsa hatalmát, 2023 után is megtartva elnöki mandátumát. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!