Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Nyugatra akart utazni a kilencvenes években Kim Dzsongil

2018.02.27. 20:30 Módosítva: 2018-02-27 20:30:44

Jogellenesen beszerzett brazil útlevelekbe kért vízumokat nyugati országokba az 1990-es években Kim Dzsongun észak-koreai vezető, valamint apja és elődje, Kim Dzsongil – írja a Reuters értesüléseire hivatkozva az MTI.

A brit hírügynökség több, korábban nem ismert brazil útlevél fénymásolatához jutott hozzá, melyekben az Észak-Koreát jelenleg vezető Kim Dzsongun és a 2011-ben elhunyt Kim Dzsongil fényképe látható, és nyugati vízumokat igényeltek bele. Egy neve elhallgatását kérő magas rangú nyugati tisztviselő szerint egyértelműen a korábbi és a jelenlegi diktátor képe látható az útlevelekben, ami utazási szándékot mutat, ezzel arra utal, hogy a család egy lehetséges menekülőutat készített elő magának.

Kim Dzsongil hamis útlevele
Kim Dzsongil hamis útlevele
Fotó: Handout

Észak-Korea brazíliai nagykövetsége nem kívánta kommentálni az ügyet, a brazil külügyminisztérium azonban vizsgálatot indított az ügyben. Egy névtelen brazil forrás is megerősítette, a két dokumentum valódi, üresen küldték őket a konzulátusra. Másik négy nyugat-európai forrás pedig amellett tanúskodott, hogy a Josef Pwag és Ijong Tchoi nevekre szóló dokumentumokkal legalább két nyugati országba kértek vízumot, azt azonban nem tudni, hogy kaptak-e beutazási engedélyt.

Egyes források szerint az útleveleket használták brazil, japán és hongkongi utazások során is. Egy japán újság szerint egyébként Dzsongun még gyermekként, 1991-ben is volt már brazil útlevéllel Tokióban, még a fent említett két dokumentum kiadása előtt. A jelenlegi diktátor képével ellátott útlevélen egyébként 1983-as születési dátum szerepel, de pontosan nem lehet tudni, hogy mikor született, így csak annyi biztos, hogy az okirat kiállításakor 12 és 14 év között lehetett. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!