Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felgyújtották a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség irodáját

2018.02.27. 07:56

Ismeretlenek felgyújtották a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) központi irodáját Ungvár belvárosában, írja az MTI.

Éjjel két óra tájban betörték a KMKSZ-székház járdára néző egyik ablakát, és robbanószerkezetet vagy gyújtópalackot dobtak be. Az épület földszinti része kiégett, az emeleti helyiségekben nem keletkezett kár.

A tűzoltókat a szomszédos irodaépület éjjeliőre hívta, aki erős robbanásra lett figyelmes, majd az utcára kilépve meglátta a felcsapó lángokat. A rendőrség délelőttre ígér részletesebb tájékoztatást.

A mostani egy hónapon belül a második támadás a KMKSZ központi irodája ellen. Az előző, sikertelen gyújtogatási kísérlet február 4-én történt, annak elkövetésével az ukrán hatóságok két lengyel állampolgárt gyanúsítanak.

Barta József, a KMKSZ alelnöke elmondta, bízik benne, hogy a hatóságok felkutatják az elkövetőket és a felbujtókat. Szerinte ezúttal nem garázdaságról, hanem a kárpátaljai magyarok elleni provokációról van szó.

Valakik mindenáron destabilizálni akarják a helyzetet Kárpátalján 

– mondta az alelnök.

Szijjártó bekéreti az ukrán nagykövetet

A támadás miatt bekéretik a Külgazdasági és Külügyminisztériumba Ukrajna budapesti nagykövetét. Ezt Szijjártó Péter jelentette be az M1 reggeli műsorában. Szerinte „egészen elképesztő folyamat zajlik Ukrajnában, a szélsőséges politikai eszmék előretörőben vannak”.

„Ez látszik az ukrán parlament által elfogadott törvényekből, amelyek rendkívül súlyosan korlátozzák a kisebbségek jogait, és látszik abból is, hogy Kárpátalján folyamatosan megfélemlítik a magyar nemzeti közösség tagjait” – közölte Szijjártó.