Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Felgyújtották a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség irodáját

2018.02.27. 07:56

Ismeretlenek felgyújtották a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) központi irodáját Ungvár belvárosában, írja az MTI.

Éjjel két óra tájban betörték a KMKSZ-székház járdára néző egyik ablakát, és robbanószerkezetet vagy gyújtópalackot dobtak be. Az épület földszinti része kiégett, az emeleti helyiségekben nem keletkezett kár.

A tűzoltókat a szomszédos irodaépület éjjeliőre hívta, aki erős robbanásra lett figyelmes, majd az utcára kilépve meglátta a felcsapó lángokat. A rendőrség délelőttre ígér részletesebb tájékoztatást.

A mostani egy hónapon belül a második támadás a KMKSZ központi irodája ellen. Az előző, sikertelen gyújtogatási kísérlet február 4-én történt, annak elkövetésével az ukrán hatóságok két lengyel állampolgárt gyanúsítanak.

Barta József, a KMKSZ alelnöke elmondta, bízik benne, hogy a hatóságok felkutatják az elkövetőket és a felbujtókat. Szerinte ezúttal nem garázdaságról, hanem a kárpátaljai magyarok elleni provokációról van szó.

Valakik mindenáron destabilizálni akarják a helyzetet Kárpátalján 

– mondta az alelnök.

Szijjártó bekéreti az ukrán nagykövetet

A támadás miatt bekéretik a Külgazdasági és Külügyminisztériumba Ukrajna budapesti nagykövetét. Ezt Szijjártó Péter jelentette be az M1 reggeli műsorában. Szerinte „egészen elképesztő folyamat zajlik Ukrajnában, a szélsőséges politikai eszmék előretörőben vannak”.

„Ez látszik az ukrán parlament által elfogadott törvényekből, amelyek rendkívül súlyosan korlátozzák a kisebbségek jogait, és látszik abból is, hogy Kárpátalján folyamatosan megfélemlítik a magyar nemzeti közösség tagjait” – közölte Szijjártó.