Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

30 francia képviselő éjszakázott az utcán

2018.03.01. 15:43

Harminc, nemzeti trikolórt viselő önkormányzati képviselő töltötte a szerda éjjelt az utcán Párizsban, hogy az idei tél egyik leghidegebb éjszakáján hívja fel a közvélemény és a döntéshozók figyelmét a hajléktalanok helyzetére. Franciaországban mintegy 140 ezren töltik a szabadban az éjszakát, az év első két hónapjában pedig húsz hajléktalan fagyott halálra a francia fővárosban.

Az akcióban valamennyi politikai párt képviseltette magát, de az ötven jelentkező közül a hideg miatt csak harmincan jelentek meg végül. Az akciót kezdeményező Mama Sy, a Párizshoz közeli Etampes város alpolgármestere képviselőtársaival a párizsi Austerlitz pályaudvar környékén éjszakázott, és bevallotta, hogy képtelen volt elaludni:

Hogy aludtam-e? Nem, nem aludtam. De hogyan lehetne aludni, miközben havazik? Mínusz négy fok van, hogyan lehetséges?

De panaszkodni nem akart „miközben mások folyamatosan ilyen helyzetben vannak" Anne Lebreton, aki a párizsi Marais negyed kormánypárti alpolgármestere egy rövid időre elbóbiskolt a tornaszőnyegből és két hálózsákból álló ágyában, de kollégái inkább virrasztottak. Lebreton szerint valamennyi önkormányzati képviselőnek foglalkoznia kell a lakhatási problémával azért, hogy az embereknek ne kelljen az után aludniuk.

A képviselők a francia sajtóban nagy visszhangot kiváltott demonstrációjukkal el akarják érni, hogy fogadja őket az államfő, de legalább egy illetékes miniszter, akivel meg tudják vitatni a hajléktalanok helyzetét.

Párizsban mintegy 3 ezer, az utcán éjszakázó hajléktalant számoltak össze február közepén a fővárosi önkormányzat szakemberei mintegy 1700 önkéntes segítségével. Az akció előzménye az volt, hogy heves vita robbant ki a hajléktalanokat segítő egyesületek és a kormány között, miután január 30-án Julien Denormandie területfejlesztési államtitkár azt állította, hogy Párizsban és környékén alig ötven egyedülálló férfi él csak az utcán.

(MTI)