Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Trump most már kész szigorítani a fegyvertartást

2018.03.01. 06:31 Módosítva: 2018-03-01 09:22:15

A fegyvervásárlás feltételeinek szigorítását javasolta több ponton is Donald Trump amerikai elnök, amikor szenátorokkal találkozott. Közben több amerikai áruházlánc is bejelentette, hogy önként szigorítanak azon, kik és milyen fegyvereket vásárolhatnak, írja az MTI.

Trump szerint átfogó ellenőrzés alá kell vetni minden fegyvervásárlót. Az elnök azt is támogatta, hogy 18-ról 21 évre emeljék a fegyvervásárláshoz szükséges alsó korhatárt. Amellett is kiállt, hogy a mentális betegségekkel küzdők fegyverhez jutását is korlátozni kellene. Korábban egyébként éppen ő törölte el Barack Obama korábbi elnök rendeletét, amely pont ezt szabályozta. Trump ezzel több olyan intézkedést is támogatásáról biztosított, melyeket a kampányát is támogató fegyveripari lobbi, a Nemzeti Fegyverszövetség (NRA) hevesen ellenez.

Trump azt is elmondta, hogy a múlt hétvégén az NRA vezetőivel ebédelt, és közölte velük, hogy nagy támogatója a fegyvertartást szavatoló második alkotmánymódosításnak, ám

itt az idő, véget kell vetni ennek a hülyeségnek.

Trump nem tett le arról sem, hogy lehetőséget kell adni az államoknak és tantestületeknek, hogy szükség esetén tanároknál is lehessen fegyver. Ezt az NRA is támogatja.

Az egyik demokrata szenátor, Chris Murphy megjegyezte, hogy az NRA eddig minden korlátozási kezdeményezést elgáncsolt, és az elnöknek sem szabad lebecsülnie a lobbiszervezetet. Pat Toomey republikánus szenátor szerint viszont a korhatár emelése nem oldaná meg a lövöldözések problémáját, viszont ártana azoknak a fiatal felnőtteknek, akik szeretnek vadászni vagy célba lőni.

A Walmart amerikai áruházlánc bejelentette, hogy mostantól üzleteikben 21 éves kor alatt senki sem vásárolhat majd lőfegyvert és lőszert, emellett az összes olyan árucikket eltávolítják a boltok kínálatából, amely gépkarabélyra emlékeztet.

Nemcsak az ilyen hosszú lőfegyvereket veszik le a polcról, de a rájuk hasonlító lég- és airsoft puskákat, játékokat is. Nem sokkal korábban az egyik legnagyobb sportáruházlánc, a Dick's Sporting Goods is bejelentette, hogy 21 évesnél fiatalabbaknak nem adnak el lőfegyvert.

A fegyvervásárlás korlátozása körüli vita azért lángolt fel ismét az Egyesült Államokban, mert február 14-én egy 19 éves támadó 17 embert ölt meg egy floridai középiskolában egy félautomata karabéllyal. A fiatal legálisan vásárolt fegyvert. A Dick's elnök-vezérigazgatója szerdán azt is elmondta, hogy tudnak arról, hogy a floridai lövöldöző az elmúlt hónapokban az ő egyik boltjukban vásárolt sörétes puskát.

Az Egyesült Államok a nyugati országok közül az egyetlen, ahol a fegyvertartás alkotmányos alapjog, melyet az alaptörvény 1791-ben elfogadott, második módosítása rögzít.