Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ukrajnában a tél végére ütött be az energiaválság, bezárták az iskolákat

2018.03.02. 12:49

Az ország gázkészletével való spórolás miatt péntektől jövő keddig szünetel a tanítás Ukrajna minden oktatási intézményében 

- jelentette be Ihor Naszalik energetikai miniszter a kijevi parlament pénteki plenáris ülésén.

Ukrajnában két okból kényszerültek takarékossági intézkedéseket bevezetni: egyfelől az egy hete tartó hideg időjárás miatt csaknem tíz százalékkal, napi 200 millió köbméterre nőtt a gázfogyasztás az elmúlt napokban, másfelől az orosz Gazprom állami gázvállalat - megszegve szerződéses kötelezettségeit - szerda óta halogatja a Kijev által előre kifizetett gáz szállítását, inkább visszautalta a pénzt az ukrán megrendelőnek. A miniszter elmondta, hogy szerdán kormányzati válságstábot hívtak össze a helyzet megoldására.

Az oktatási intézmények bezárása mellett az elfogadott cselekvési terv keretében a termelőcégek energiaszükségleteit földgáz helyett inkább fűtőolajjal próbálják megoldani. A kormányzat ezen felül a vállalatokat és a lakosokat is arra kérte, hogy lehetőleg spóroljanak a gázfogyasztással az elkövetkező 3-4, egyébként igen hidegnek ígérkező napon.

Andrij Koboljev, a Naftohaz ukrán állami gázvállalat vezérigazgatója csütörtökön az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) ülésén közölte, hogy a cég a hiány egy részét képes fedezni európai uniós országokból,  de ez nem lesz elegendő, ráadásul többe kerül, mint amennyiért a Gazpromnak szállítania kellett volna a stockholmi döntőbíróság döntése értelmében. 

A Naftohaz két ügyben, a gázárral és a tranzittal kapcsolatos vita rendezésére nyújtott be keresetet az orosz gázóriással szemben a stockholmi választottbírósághoz. Tavaly decemberben a bíróság az ukrán vállalat javára döntött a gáz áráról szóló vitában és az Ukrajnán keresztül haladó vezeték tranzitdíjában is. Oroszország azonban sem a tartozását nem kezdte el fizetni, sem pedig a gázt nem kezdte el szállítani. Sőt, még a nyomást is csökkentette az Oroszországot és az uniós országokat összekötő, Ukrajnán keresztülhaladó gázvezetékekben.