Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Zöld lámpát kaptak az Ukrajnának szánt páncéltörő rakéták

2018.03.02. 05:34

Az amerikai védelmi minisztérium rábólintott Donald Trump döntésére, és zöld utat adott a Javelin típusú, korszerű páncéltörő rakétarendszerek Ukrajnának való eladására.  A Pentagon által csütörtökön kiadott, és az MTI által ismertetett közlemény szerint a 47 millió dollár értékű fegyverügylet nem fogja megváltoztatni a térség katonai egyensúlyát, sőt, inkább visszabillenti azt az oroszokkal szemben:

A Javelin rendszer hozzásegíti Ukrajnát hosszú távú védelmi kapacitásának megteremtéséhez, hogy megvédhesse szuverenitását és területi épségét, a nemzeti védelmi követelményeinek eleget téve.

Az ukrán kormány még tavaly jelezte, hogy 210 páncéltörő rakétát és 37 rakétaindító egységet akar vásárolni az Egyesült Államoktól. 2018 elején a Javelinek felmerültek egy, összesen 350 millió dolláros amerikai katonai segély részeiként is.

A Javelin (gerely) rakétarendszert a világ leghatékonyabb páncéltörőjeként tartják számon. A rakéta az indítás után mintegy 150 méteres magasságba emelkedik, majd felülről csap le – így a harckocsik páncélzatának legvékonyabb felületén robbanthatja fel páncéltörő töltetét. A Javelin olyan „reaktív” rakétavédelemmel ellátott harckocsik ellen is hatékony, amelyek a rakétát még becsapódás előtt egy kvázi ellenrobbantással meg tudják semmisíteni. A Javelin rakétáknak ugyanis tandem elrendezésű robbanófejük van, amelyben a kisebb rész a reaktív védelem működésbe lépésének semlegesítésére való, a nagyobb pedig ezután felrobbantja a célpontot.

Donald Trump amerikai elnök a múlt év végén hagyta jóvá, hogy ilyen típusú rakétarendszereket szállítson az Egyesült Államok Ukrajnának. A döntésre a kelet-ukrajnai szakadárok mögött álló Moszkva hevesen tiltakozott.

(MTI)