Marcell
18 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Öt év óta először tartják hagyományos útvonalon az Iditarod szánhúzóversenyt

2018-03-04T002046Z 1169552066 RC1787C40100 RTRMADP 3 ALASKA-IDIT
2018.03.04. 19:59

Elegendő hó esett idén ahhoz, hogy 2013 óta először újra a hagyományos, déli útvonalon rendezzék meg a világ legkeményebb kutyaszánversenyét, az Alaszkát átszelő Iditarodot, a mezőny szombaton startolt el Anchorage-ból - írja az MTI. 

Idén 51 férfi és 16 nő indult el, hogy Alaszka fővárosából az 1600 kilométerre fekvő Nomeba jusson el kutyaszánnal a lehető legrövidebb idő alatt. A résztvevők között amerikaiak, kanadaiak és norvégok vannak. Elindult az 58 éves Mitch Seavey is, aki már kétszer megnyerte a versenyt, tavaly az eddigi legidősebb résztvevőként.

A hóhiány miatt a futamot az elmúlt években az északi útvonalon kellett megrendezni, sőt két éve szégyenszemre hét tehervagonnyi havat kellett Anchorage-ba szállítani, hogy a kutyaszánsport Super Bowljának számító verseny egyáltalán elindulhasson.

A sportág még nem heverte ki a tavalyi nagy doppingbotrányt, amiben pozitív drogteszteket találtak a négyszeres győztes Dallas Seavey (Mitch Seavey fia) kutyáinál. Bár a 30 éves férfit, aki azt állítja, hogy szabotázs áldozata lett, nem tiltották el a versenyzéstől, a jövőre nézve megszigorították a szabályokat, és az ügy kezelése elleni tiltakozásul a tavaly az apja mögött másodikként befutó Seavey idén távol maradt a versenytől, inkább Norvégiába utazott, hogy ott egy másik kutyaszánversenyen vegyen részt.

Egy, a szánhúzó kutyák keserves életéről szóló 2016-os dokumentumfilm, a Sled Dogs bemutatása és több kutya tavalyi halála nyomán felerősödött a hajtókat állatkínzással vádoló állatvédők hangja, akik idén első ízben tüntetést rendeztek az indulási ceremónia helyszínén.

A botrányok miatt több szponzor is megvonta a támogatását, így a korábbi 750 ezer helyett idén csak 500 ezer dollár összjutalmat oszthatnak szét a leggyorsabb versenyzők között, és még azt sem tudni, hogy milyen arányban.

Az Iditarod az egyik legkeményebb kutyaszánverseny mind a hajtók, mind az állatok számára. Az 1973-ban először megrendezett megmérettetésen a győztes több mint 20 nap alatt tette meg a távot az alaszkai vadonban, tavaly márciusban nyolc nap alatt. A kutyákat 1994 óta tesztelik tiltott szerekre.