Viola
-5 °C
-2 °C

Trump azzal viccelt, hogy Amerikában is örökös elnök kellene

000 11F711
2018.03.04. 08:08 Módosítva: 2018-03-04 08:09:15

ACNN  birtokába került egy hangfelvétel Trump beszédéről, amely szombaton hangzott el a politikus floridai nyaralójában zárt ajtók mögött tartott republikánus adománygyűjtő ebéden. Donald Trump amerikai elnök a felvételen Hszi Csin-ping kínai elnököt dicséri, amiért Kína örökös elnöke akar lenni. Trump arra is utalást tett, hogy egyszer majd az Egyesült Államokban is be kéne vezetni ezt a rendszert.

"Ő (Hszi Csin-ping) most életre szólóan elnök, elnök egy életre. És ő nagyszerű" - hangoztatta Trump, akinek szavait a hangfelvételből ítélve hangos nevetéssel fogadta a hallgatóság.

Nézzék csak, neki sikerült ezt megtennie. Azt hiszem, ez nagyszerű. Egyszer talán majd nekünk is meg kell próbálkozni ezzel

- tette hozzá viccelődve Trump, és nagyszerű úriembernek, az elmúlt száz év legerősebb kínai elnökének nevezte Hszi Csin-pinget. Azt is mondta, hogy Hszi iszonyatosan jól bánt vele a novemberi pekingi látogatása idején.

Az Egyesült Államokban az első elnök, George Washington példája nyomán az volt a hagyomány, hogy a mindenkori elnök csak egyszer indult újra a választáson, bár az alkotmányban erre vonatkozó korlátozás nem volt. Egyetlen kivétel volt, Franklin Roosevelt, akit négyszer választottak meg elnöknek. Az Egyesült Államokban 1951 lépett hatályba a 22-ik alkotmánymódosítás, amely kimondta, hogy egy személy csak kétszer választható elnökké.

Kínában jelen pillanatban az alkotmány két ciklusban korlátozza az elnöki hatalomgyakorlást egy személy számára. A korlátozást azért foglalták az alkotmányba, hogy elkerüljék a tartós egyszemélyi uralmat, az államalapító Mao Ce-tung idejére (1949-1976) jellemző belharcokat, és előnyben részesítsék a kollektív vezetést. A Kínai Kommunista Párt (KKP) központi bizottsága azonban február végén kezdeményezte, hogy töröljék az alkotmányból ezt a korlátozást. A kínai parlament ülésszaka hétfőn kezdődik, és várhatóan megszavazzák a párt javaslatát. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!