Piroska
3 °C
4 °C

Trump: Észak-Korea hívott, tárgyalni akarnak

2018.03.04. 12:33

Donald Trump szombaton egy újságíróknak tartott fogadáson azt mondta, Észak-Korea néhány napja azzal hívta fel az Egyesült Államokat, hogy tárgyalni szeretnének, erre azonban állítása szerint csak akkor kerülhet sor, ha megvalósul az ázsiai országban a nukleáris leszerelés – írja az Independent.

Azt nem tudni, hogy az amerikai elnök konkrét beszélgetésről, vagy diplomáciai üzenetekről beszélt, ahogy tulajdonképpen azt sem, hogy viccelt-e, vagy Észak-Korea tényleg megkereste Amerikát, az azonban biztos, hogy ez lenne az első ilyen jellegű kísérlet Kim Dzsongun felől, országa ugyanis a februári téli olimpia alatt kihátrált egy potenciális találkozóból a Dél-Koreaában tartózkodó Mike Pence alelnökkel.

Trump egyébként azt is megjegyezte, hogy a Kim Dzsongunnal folytatott közvetlen beszélgetéstől sem zárkózik el, viccesen csak úgy fogalmazott, hogy

megvan a kockázata annak, ha az ember egy őrülttel tárgyal, de ez az ő problémája, nem az enyém.

Kim Dzsongun egy gyárlátogatáson.
Kim Dzsongun egy gyárlátogatáson.
Fotó: Kcna / AFP

Persze nem teljesen elképzelhetetlen, hogy észak-koreai részről volt ilyen megkeresés, a téli olimpia ugyanis fontos mérföldkő volt például a két Korea viszonyában is, a déliek éppen hétgőn küldenek majd tízfős delegációt Phenjanba, egy sikeres tárgyalás pedig az amerikai kapcsolatokra is kihatással lehet.

Az ugyanakkor továbbra sem valószínű, hogy Észak-Korea lemond az atomfegyvereiről, az ország külügyminisztériumának egyik szóvivője egyenesen abszurdnak nevezte, hogy bármilyen tárgyalás feltételeként ezt nevezze meg az USA. Mint mondta, békés megoldásra törekednek, de "nevetségesnek tartja, hogy a gyors fejlődésüktől megrettent Amerika feltételeket akar nekik szabni".

Az amerikai elnök egyébként éppen február végén fogadott el újabb szankciókat Észak-Korea ellen, egyúttal pedig közölte, hogy amennyiben ez sem jár sikerrel, az nagy szerencsétlenség lesz az egész világ számára.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!