Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Trump: Észak-Korea hívott, tárgyalni akarnak

2018.03.04. 12:33

Donald Trump szombaton egy újságíróknak tartott fogadáson azt mondta, Észak-Korea néhány napja azzal hívta fel az Egyesült Államokat, hogy tárgyalni szeretnének, erre azonban állítása szerint csak akkor kerülhet sor, ha megvalósul az ázsiai országban a nukleáris leszerelés – írja az Independent.

Azt nem tudni, hogy az amerikai elnök konkrét beszélgetésről, vagy diplomáciai üzenetekről beszélt, ahogy tulajdonképpen azt sem, hogy viccelt-e, vagy Észak-Korea tényleg megkereste Amerikát, az azonban biztos, hogy ez lenne az első ilyen jellegű kísérlet Kim Dzsongun felől, országa ugyanis a februári téli olimpia alatt kihátrált egy potenciális találkozóból a Dél-Koreaában tartózkodó Mike Pence alelnökkel.

Trump egyébként azt is megjegyezte, hogy a Kim Dzsongunnal folytatott közvetlen beszélgetéstől sem zárkózik el, viccesen csak úgy fogalmazott, hogy

megvan a kockázata annak, ha az ember egy őrülttel tárgyal, de ez az ő problémája, nem az enyém.

Kim Dzsongun egy gyárlátogatáson.
Kim Dzsongun egy gyárlátogatáson.
Fotó: Kcna / AFP

Persze nem teljesen elképzelhetetlen, hogy észak-koreai részről volt ilyen megkeresés, a téli olimpia ugyanis fontos mérföldkő volt például a két Korea viszonyában is, a déliek éppen hétgőn küldenek majd tízfős delegációt Phenjanba, egy sikeres tárgyalás pedig az amerikai kapcsolatokra is kihatással lehet.

Az ugyanakkor továbbra sem valószínű, hogy Észak-Korea lemond az atomfegyvereiről, az ország külügyminisztériumának egyik szóvivője egyenesen abszurdnak nevezte, hogy bármilyen tárgyalás feltételeként ezt nevezze meg az USA. Mint mondta, békés megoldásra törekednek, de "nevetségesnek tartja, hogy a gyors fejlődésüktől megrettent Amerika feltételeket akar nekik szabni".

Az amerikai elnök egyébként éppen február végén fogadott el újabb szankciókat Észak-Korea ellen, egyúttal pedig közölte, hogy amennyiben ez sem jár sikerrel, az nagy szerencsétlenség lesz az egész világ számára.