Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lemondott pártja éléről a volt olasz kormányfő a választási kudarc után

2018.03.05. 19:41

Matteo Renzi korábbi olasz kormányfő bejelentette, hogy pártja választási veresége miatt lemond a balközép Demokrata Párt (PD) főtitkári tisztségéből. Renzi megismételte a korábbi kijelentését, miszerint a PD ellenzékbe vonul a következő parlamenti időszakra, írja az MTI. A PD-nek nem szabad semmilyen megállapodást kötnie a „szélsőséges pártokkal", tette hozzá.

Hétfőn korábban az ANSA olasz hírügynökség már egy párton belüli forrás alapján megírta Renzi távozását, de akkor a PD szóvivője azt még nem erősítette meg.

A Demokrata Párt azután roggyant meg, hogy a nagy tervekkel induló Renzi 2016-ban  elbukta a reformjairól szóló alkotmányos népszavazást . Azonban ettől függetlenül sem vonult háttérbe, ő vitte a mostani kampányt, nem pedig a technokrata kormány élén azóta az országot vezető Paolo Gentiloni miniszterelnök. Pedig  a baloldali szavazók többsége is Renzit okolta a balközép összeomlásáért, és Berlusconi visszakapaszkodásáért, a párt balszárnyából pedig többen konkrétan kiváltak, mert túl centristának tartják a politikáját.

Az idáig kormányon lévő PD a vasárnap tartott parlamenti választáson csak a szavazatok 19 százalékát szerezte meg, és a kisebb szövetségeseivel együtt sem ért el többet 23 százaléknál. Ezzel messze elmaradt mind az elitellenes, euroszkeptikus 5 Csillag Mozgalom (M5S), mind a jobbközép pártszövetség eredményétől. A jobboldalon belül Silvio Berlusconi Hajrá Olaszország pártját beelőzte a szélsőséges, migráció- és Európa-ellenes Északi Liga, aminek elnöke, Matteo Salvini így igényt tart a miniszterelnökségre.

Azonban a választási eredmény valójában totális patthelyzetet jelent, egyelőre nem tudni, milyen új kormánya lehet majd Olaszországnak.