ENSZ-főbiztos: Igen, rasszistának és idegengyűlölőnek neveztem Orbánt

2018.03.06. 14:54

Az ENSZ oldalán közölt egy írást Orbán Viktorról a szervezet emberi jogi főbiztosa, Zeid Raad al-Husszein. Azzal kezdi, hogy múlt héten Szijjártó Péter lemondásra szólította fel őt, mert Orbán Viktort rasszistának nevezte, Magyarországot pedig a múlt század legrosszabb diktatúráihoz hasonlította.

„Mit is mondtam? – folytatja al-Husszein. – Hogy a rendőrállam visszatérőben, és a világ minden régiójában visszaszorulóban vannak az alapvető jogok. Mint ahogy a szégyen is. Idegengyűlölők és rasszisták minden szégyent leráznak magukról, mint Orbán Viktor, aki azt mondta, nem akarjuk, hogy a színünk másokkal keveredjen. Tudják vajon, mi történik a kisebbségekkel azokban a társadalmakban, amelyekben a vezetők etnikai, nemzeti vagy faji homogenitást akarnak?"

És minden egyes szavam mellett kitartok

- írta most a főbiztos. 

A cikke szerint Orbán február 8-i beszéde a polgármesterek előtt egyértelmű rasszista kinyilatkoztatás volt. „Sértés minden afrikai, ázsiai, közel-keleti vagy latin-amerikai nőre, férfira és gyermekre.”

A főbiztos ezután emlékeztet, hogy régen hova vezettek a faji keveredést elítélő gondolatok, törvények. „De annak a kornak régen vége. Vagy vége kellene legyen" – írja al-Husszein, aki szerint ezeket újra hallani egy modern EU-s ország vezetőjétől mindenkit fel kellene dühítsen.

A főbiztos szerint kezdünk hozzászokni a politikai profit érdekében szított gyűlölethez, ami Orbán eszköze is. Emlékeztet: 1064 afrikai férfi és 260 nő él Magyarországon, összesen 10 559 ázsiai, a közel-keletiek pedig olyan kevesen, hogy meg sem számolták őket hivatalosan, Orbán mégis úgy festi le a muszlimokat és afrikaiakat, mint akik létükben fenyegetik a magyar kultúrát, és ezt a fenyegetést a vád szerint Soros irányítja.

Zeid Raad al-Husszein
Zeid Raad al-Husszein
Fotó: Anadolu Agency / Getty Images Hungary

A főbiztos sorra veszi a nemzeti konzultáció kérdésbe burkolt állításait, majd azt írja, hogy Orbán rasszista retorikája egyre őrültebb: február 18-án például az Európa Tanács emberi jogi biztosát homo sorosensusnak nevezte. Ír arról is, hogy a magyarok 72 százalékának negatív véleménye van a muszlimokról, és ez segíti Orbánt az illiberális demokrácia víziójának véghezvitelében. A kormány lebontotta a fékek és ellensúlyok rendszerét, átpolitizálta az Alkotmánybíróságot, aláásta a bírói rendszer és a sajtó függetlenségét, most pedig a civileknek ment neki, írja al-Husszein.

Úgyhogy igen, az egyre autoriterebb, bár demokratikusan választott Orbán Viktort rasszistának és idegengyűlölőnek neveztem.

Ugyanakkor nem hasonlítottam őt a 20. századi diktátorokhoz, mert sok példa van mindenfelé arra, mi történik, ha a kisebbséget démonizálják vagy bántják, írja. „És nem, nem mondok le a posztomról. Mert itt az idő, hogy kiálljunk az Orbán-féle megfélemlítők ellen. A gyűlölet robbanásveszélyes erő, és nem fog győzni. Európában és ma nem" – zárja az írását.  • Hírek
  • Hírek