Árpád
-2 °C
3 °C

ENSZ-főbiztos: Igen, rasszistának és idegengyűlölőnek neveztem Orbánt

2018.03.06. 14:54

Az ENSZ oldalán közölt egy írást Orbán Viktorról a szervezet emberi jogi főbiztosa, Zeid Raad al-Husszein. Azzal kezdi, hogy múlt héten Szijjártó Péter lemondásra szólította fel őt, mert Orbán Viktort rasszistának nevezte, Magyarországot pedig a múlt század legrosszabb diktatúráihoz hasonlította.

„Mit is mondtam? – folytatja al-Husszein. – Hogy a rendőrállam visszatérőben, és a világ minden régiójában visszaszorulóban vannak az alapvető jogok. Mint ahogy a szégyen is. Idegengyűlölők és rasszisták minden szégyent leráznak magukról, mint Orbán Viktor, aki azt mondta, nem akarjuk, hogy a színünk másokkal keveredjen. Tudják vajon, mi történik a kisebbségekkel azokban a társadalmakban, amelyekben a vezetők etnikai, nemzeti vagy faji homogenitást akarnak?"

És minden egyes szavam mellett kitartok

- írta most a főbiztos. 

A cikke szerint Orbán február 8-i beszéde a polgármesterek előtt egyértelmű rasszista kinyilatkoztatás volt. „Sértés minden afrikai, ázsiai, közel-keleti vagy latin-amerikai nőre, férfira és gyermekre.”

A főbiztos ezután emlékeztet, hogy régen hova vezettek a faji keveredést elítélő gondolatok, törvények. „De annak a kornak régen vége. Vagy vége kellene legyen" – írja al-Husszein, aki szerint ezeket újra hallani egy modern EU-s ország vezetőjétől mindenkit fel kellene dühítsen.

A főbiztos szerint kezdünk hozzászokni a politikai profit érdekében szított gyűlölethez, ami Orbán eszköze is. Emlékeztet: 1064 afrikai férfi és 260 nő él Magyarországon, összesen 10 559 ázsiai, a közel-keletiek pedig olyan kevesen, hogy meg sem számolták őket hivatalosan, Orbán mégis úgy festi le a muszlimokat és afrikaiakat, mint akik létükben fenyegetik a magyar kultúrát, és ezt a fenyegetést a vád szerint Soros irányítja.

Zeid Raad al-Husszein
Zeid Raad al-Husszein
Fotó: Anadolu Agency / Getty Images Hungary

A főbiztos sorra veszi a nemzeti konzultáció kérdésbe burkolt állításait, majd azt írja, hogy Orbán rasszista retorikája egyre őrültebb: február 18-án például az Európa Tanács emberi jogi biztosát homo sorosensusnak nevezte. Ír arról is, hogy a magyarok 72 százalékának negatív véleménye van a muszlimokról, és ez segíti Orbánt az illiberális demokrácia víziójának véghezvitelében. A kormány lebontotta a fékek és ellensúlyok rendszerét, átpolitizálta az Alkotmánybíróságot, aláásta a bírói rendszer és a sajtó függetlenségét, most pedig a civileknek ment neki, írja al-Husszein.

Úgyhogy igen, az egyre autoriterebb, bár demokratikusan választott Orbán Viktort rasszistának és idegengyűlölőnek neveztem.

Ugyanakkor nem hasonlítottam őt a 20. századi diktátorokhoz, mert sok példa van mindenfelé arra, mi történik, ha a kisebbséget démonizálják vagy bántják, írja. „És nem, nem mondok le a posztomról. Mert itt az idő, hogy kiálljunk az Orbán-féle megfélemlítők ellen. A gyűlölet robbanásveszélyes erő, és nem fog győzni. Európában és ma nem" – zárja az írását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?