Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Korea-közi csúcstalálkozó lesz áprilisban

2018.03.06. 12:48 Módosítva: 2018-03-06 13:44:12

Csúcstalálkozót tart Szöul és Phenjan Észak- és Dél-Korea határán április végén - jelentette be kedden a Kék Ház, a szöuli elnöki hivatal, miután visszatért Észak-Koreából Mun Dzsein dél-koreai elnök küldöttsége.

Több mint egy évtizede nem volt már legfelsőbb szintű tanácskozás Dél-Korea és Észak-Korea között.

Ez lesz a harmadik Korea-közi csúcstalálkozó. Az első kettőt még a két Korea közötti enyhébb időszakban tartották: először 2000-ben érkezett dél-koreai elnök Phenjanba tárgyalni, de Kim Dzsongil már nem ment el Szöulba, míg a második csúcsot 2007-ben tartották, akkor is az északi fővárosban.

Csung Ejjong, a küldöttség vezetője úgy nyilatkozott, hogy

Észak-Korea nem tartja szükségesnek nukleáris fegyverzete megtartását, ha nem érzi magát katonailag fenyegetve, és a rezsim biztonsága garantált.

Csung elmondása szerint Phenjan Washingtonnal is hajlandó tárgyalni a nukleáris leszerelésről és a kapcsolatok normalizálásáról. Ha az Egyesült Államok is nyitott erre, akkor Észak-Korea befagyasztja atom- és rakétakísérleteit - tolmácsolta tárgyalásai eredményét Csung.

A két Korea vezetői április végén találkoznának Panmindzsonban. Megállapodtak abban is, hogy úgynevezett forró drótot, azaz közvetlen telefonvonalat létesítenek egymással a katonai feszültség enyhítése végett.

Donald Trump twitteren üdvözölte a találkozó hírét, "a világ figyel és várakozik" - írta.