Vilhelmina
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Lenin-szobrokat döntöttek le Indiában

2018.03.06. 19:23 Módosítva: 2018.03.06. 20:14

Lenin-szobrokat döntöttek le Tripura indiai államban azután, hogy a 25 éve kormányon lévő kommunisták vereséget szenvedtek a választásokon, írja az MTI. Hétfőn Belonia városban, kedden Szabrúmban rombolták le Vlagyimir Iljics Leninnek, a bolsevik forradalom vezérének aranyozott szobrát: először buldózerrel estek neki a kommunista jelképnek, másodjára egy gépkocsival zúzták szét a másik szobrot.

A kommunista szimbólumok lerombolását Narendra Modi hindu nacionalista indiai miniszterelnök pártjának (BJP) és egy hozzá kötődő szélsőséges szervezetnek hívei hajtották végre, akik tömegesen támadták rá a kommunista párt aktivistáira is. 

A választásokat elvesztő Indiai Kommunista Párt (CPI-M) keddi bejelentése szerint a jobboldali Bharatíja Dzsanata Párt (BJP) győzelmének szombati bejelentése óta több mint 1500 pártmunkás otthonát támadták meg, dúlták fel vagy gyújtották fel hindu nacionalisták, és 134 pártirodát ért támadás, az atrocitásokban több mint 500 ember sérült meg. 

Lenin-emlékműveket már más országokban is romboltak le, de Indiában még sosem. A ledöntött emlékműveken kívül további három másik indiai városban van bronzszobra az orosz forradalmárnak, a legnagyobb - 2,7 méteres - az újdelhi Nehru-parkban, a diplomáciai negyed közelében, ahol 1987-ben, a Szovjetunió kikiáltásának 70. évfordulója alkalmából állították.