Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az igazságügyi minisztérium bepereli Kalifornia államot

2018.03.07. 20:46

Jeff Sessions amerikai igazságügyi miniszter hivatalosan bejelentette, hogy a minisztérium pert indít Kalifornia állam ellen, mert szerinte nem hajlandó együttműködni a szövetségi hatóságokkal és a helyi törvényekre hivatkozva nem ad információkat az illegális bevándorlók kitoloncolásához.

A szövetségi igazságügyi minisztérium a szerdán benyújtott, 18 oldalas keresetében annak az illegális bevándorlókat védelmező három törvénynek a megsemmisítését kéri, amelyet tavaly ősszel szavazott meg a kaliforniai törvényhozás.

A vitatott törvények megtiltják a kaliforniai rendfenntartó erőknek, hogy információkat szolgáltassanak a szövetségi bevándorlási hivatal munkatársainak a letartóztatott, vagy már el is ítélt illegális bevándorlókról, megtiltják a magánvállalatok munkaadóinak az önkéntes együttműködést a bevándorlási hivatallal a munkahelyek ellenőrzésében, és előírják a kaliforniai állam illetékeseinek, hogy ellenőrizniük kell azokat a börtönöket, amelyekben a szövetségi hatóságok illegális bevándorlókat tartanak fogva.

A szövetségi igazságügyi minisztérium érvelése szerint ezek a törvények szándékosan akadályozzák a kormányzat bevándorlási politikájának érvényre juttatását. „A felsőbbségi záradék nem teszi lehetővé Kaliforniának, hogy megakadályozza az Egyesült Államokat a kongresszus által megszavazott törvények érvényesítésében" – érvelt bírósági beadványában az igazságügyi minisztérium.