Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyalogsági támadásra készülnek Kelet-Gútában

2018.03.07. 11:11 Módosítva: 2018-03-07 11:49:27

A szíriai kormányerők tüzérségi fegyverekkel támadják Meszraba várost Kelet-Gútában, előkészítendő a lázadók kezén lévő terület gyalogsági ostromát - jelentette a szíriai állami tévére hivatkozva az MTI.

A kormányerők egységei Meszraba peremén vannak, és ha elfoglalják a várost, akkor azzal kettévágják a lázadók területét, amely az utóbbi néhány napban az ostrom hatására amúgy is 45 százalékkal zsugorodott. A helyszíni tudósításban egy harci gép hangját is lehetett hallani.

A szíriai hadsereg egyik ezredese a tudósításban kijelentette: Kelet-Gúta hamarosan "vissza fog térni az állam kebelébe".

A lázadók a damaszkuszi orosz nagykövetséget támadják

Eközben az ellenállók Kelet-Gútából tűz alá vették a damaszkuszi orosz nagykövetséget. A békítő központként is funcionáló képviselet parancsnoka szerint a radikális szervezetek tűz alatt tartják a szíriai kormányerőket, hogy reakciót provokáljanak ki tőlük. Mint mondta, Damaszkuszban a belövések következtében 13 ember halt meg, és további 135 szenvedett sebesüléseket az elmúlt 10 nap során.

A Dzsais al-Iszlam elnevezésű iszlamista csoport egyébként szerdán közölte, hogy nem kíván élni a Kelet-Gútából való szabad elvonulás lehetőségével, amit az orosz parancsnokság ajánlott fel. Egy nappal korábban a Fajlak ar-Rahmán csoportosulás hasonló bejelentést tett.

Az ENSZ a segélykonvojok beengedését követeli

Az ENSZ ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a szíriai Kelet-Gútáért folytatott harcok közepette a területen élő civilek olyan súlyos élelemhiányban szenvednek, amelyre még nem volt feljegyzett példa a nyolcadik évébe lépő háborúban. A kormányerők kiéheztetik a kelet-gútai lakosokat, légicsapásokat hajtanak végre a terület kórházai ellen, vegyi fegyvereket és kazettás bombákat vetnek be. Az OSDH úgy tudja, hogy már legalább 805 civil halt meg Kelet-Gútában február 18-a óta.

António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította kedden a szíriai polgárháborúban egymással szemben álló feleket, hogy teremtsék meg a feltételeket a Damaszkusz melletti kelet-gútai térség lakosságának szánt segélyszállítmányok célba juttatásához és engedjék át a március 8-ra tervezett újabb segélykonvojt.

Mint azt a világszervezetben közölték, hétfőn az ENSZ, a Vörös Félhold szíriai szervezete és a Nemzetközi Vöröskereszt közös konvoja a rossz biztonsági helyzet miatt csak részlegesen tudta célba juttatni a Dúma városának szánt segélyszállítmányt, és így a 46 gépkocsiból csak 14-et tudtak kirakodni. Ráadásul a szíriai hatóságok a gépkocsikonvoj damaszkuszi berakodásánál megakadályozták a gyógyszerek és orvosi felszerelések egy részének elküldését.