Emma
6 °C
11 °C

Üzenetet visznek Washingtonba a Phenjanban tárgyaló dél-koreaiak

2018.03.07. 20:04

Csütörtökön Washingtonba utazik Csung Juijong, Mun Dzsein dél-koreai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, aki amerikai tisztségviselőket fog tájékoztatni a hét eleji phenjani látogatásáról, írta a Yonhap dél-koreai hírügynökség a szöuli elnöki hivatal meg nem nevezett forrásaira hivatkozva. A Yonhap megjegyzi, hogy észak-koreai útjával kapcsolatosan Csung korábban utalt arra, van egy nem nyilvános üzenete is az Egyesült Államoknak Kim Dzsonguntól.

A nevük elhallgatását kérő kék házi tisztségviselők szerint Csungot Szuh Hun, a Nemzeti Hírszerzési Szolgálat vezetője fogja elkísérni az Egyesült Államokba. A dél-koreai kormány szóvivői nem tudták megerősíteni az erről szóló értesülések hitelességét.

Korai még optimistának lenni Phenjan tárgyalási hajlandóságával kapcsolatban, mondta a dél-koreai pártok vezetőivel találkozva Mun Dzsein. „Még csak a rajtvonalon állunk" – értékelte a helyzetet a dél-koreai államfő, aki azt is világossá tette, hogy semmi mást nem fogad el, csak Észak-Korea teljes nukleáris leszerelését. A dél-koreai elnök azt is kiemelte, hogy egyelőre nem lazítanak a Phenjannal szemben bevezetett szankciókon.

A déli küldöttség phenjani látogatásán a két Korea megállapodott abban, hogy több mint egy évtized után ismét Korea-közi csúcstalálkozót fognak tartani. Emellett azt is tudatták, hogy a Phenjanban járt szöuli küldöttséget az észak-koreai vezetés arról tájékoztatta, hogy nem tart igényt atomfegyverekre, ha nem érzi magát katonailag fenyegetve, és hajlandó tárgyalásokat kezdeni a leszerelésről, ha a biztonsága garantált.

Mun szerdán tagadta, hogy Szöul bármilyen titkos ajánlatot tett volna Phenjannak, hogy Észak-Korea visszatérjen a tárgyalóasztalhoz. „Semmilyen titkos megállapodás nem volt Északkal" – húzta alá Mun. A dél-koreai elnök arra is kitért, hogy szerinte csak akkor lehetséges a nukleáris leszerelés, ha Szöul és Washington egységes álláspontot képvisel. Mun arról is szót ejtett, hogy szerinte akkor jöhet létre megállapodás Dél és Észak között, ha Phenjan Washingtonnal is tárgyalásokat kezd, írja az MTI.