Elemér
-4 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Halálra ítélték al-Bagdadi testvérét Irakban

2018.03.08. 15:05

Halálra ítélte egy bagdadi bíróság az Iszlám Állam terrorista szervezet vezetőjének lánytestvérét terrorizmus miatt - közölte az iraki legfelsőbb bíróság szóvivőjére hivatkozva az MTI. Abu Bakr al-Bagdadi testvére logisztikai támogatást és segítséget nyújtott a bűncselekmények elkövetéséhez az Iszlám Állam fegyvereseinek.

A nő, akinek nem hozták nyilvánosságra a nevét, pénzt osztott szét a szervezet tagjai között Moszulban, Irak második legnagyobb városában, amely 2014 óta több mint három évig az Iszlám Állam megszállása alatt állt. Arra is kitért, hogy korábban halálra ítélték a nő férjét is, aki a szervezet vezetőségének egyik tagja volt.

Az iraki kormány tavaly decemberben jelentette be, hogy győzelmet aratott az Iszlám Állam fölött. Akkoriban több száz nőt tartóztattak le, köztük külföldieket is. Irak központi büntetőbírósága számos, a szervezettel kapcsolatba hozható nőt elítélt, a büntetések több éves szabadságvesztéstől a felakasztásig terjedtek.

Al-Bagdadi hollétéről nincs információ. Csak egyszer lépett a nyilvánosság elé, amikor egy moszuli mecsetben kikiáltotta az Iszlám Állam kalifátusának létrejöttét, és vezetőjének mondta magát. Al-Bagdadi azóta csak hangfelvételeket továbbított időről időre a követőinek, harcra biztatva őket.