Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nőnapi munkabeszüntetéssel harcolnak a spanyol nők az egyenjogúságért

2018.03.08. 17:07

Spanyolországban először szerveztek az egész országra kiterjedő feminista tüntetést csütörtökön, ahol a nők többek közt munkabeszüntetéssel hívták fel a figyelmet a szexuális alapú diszkriminációra, a családon belüli erőszakra és a nemek közti fizetéskülönbségre – írja a Guardian.

A nőnappal is egybeeső demonstrációt a Március Nyolcadika Bizottság szervezte, ami szakszervezetek mellett olyan magas rangú politikusok támogatását is bírja, mint Manuela Carmena és Ada Colau, Madrid és Barcelona polgármesterei.

Madridban a nőnap alkalmából lila megvilágítást kap majd a városi tanács épülete, de mind Carmena, mind Colau külön ki is emelték, hogy maximálisan támogatják a tüntetést.

Ma egy szexuális elnyomástól, kizsákmányolástól és erőszaktól mentes társadalomért tüntetünk.

– olvasható a szervezet alapokmányában, melyben a patriarchális társadalom és a kapitalizmus szövetsége elleni lázadásra szólítanak fel, álláspontjuk szerint ugyanis elfogadhatatlan, hogy rosszabb körülmények között, kevesebb pénzért kell dolgozniuk a nőknek, mint a férfiaknak.

A megmozdulással egyébként nem csak a munkahelyi igazságtalanságokra, hanem az otthon végzett munka egyenlőtlenségeire is rá akarnak mutatni, éppen ezért arra bátorítják a nőket, hogy hagyják ezeket a férfiakra. A szervezők szerint a gazdaság számára láthatatlan munka fontosságát senki nem akarja elfogadni, szerintük ezen is változtatni kell.

Az El País által a héten készített felmérés alapján a spanyolok nagy többsége szerint van a megmozdulásnak létjogosultsága, néhányan azonban továbbra is szkeptikusak. Közéjük tartozik például San Sebastián püspöke is, aki szerint a feminizmus öngyilkosságot követett el azzal, hogy egy nemi alapú ideológiát tett magáévá.