Szlovákiai újságírógyilkosság: a kormány tudhatott az olasz maffia tevékenységéről

2018.03.08. 05:13 Módosítva: 2018.03.08. 05:15

Andrej Kiska szlovák államfő szerdán azzal vádolta meg Szlovákia kormányát, hogy az éveken át figyelmen kívül hagyta a hírszerzésnek (SIS) az olasz maffia kelet-szlovákiai tevékenységéről szóló figyelmeztetéseit.

Kiska szavai szerint a SIS vezetője, Anton Safarik elmondta neki, hogy egyes minisztereket régóta tájékoztattak a csoport ténykedéséről. Részleteket nem mondott erről. 

A szlovák hatóságok a múlt héten gyanúsítottként előállítottak hét, a csoporthoz tartozó olaszt, később azonban szabadlábra helyezték őket. Azóta házkutatást is tarottak két olasz üzletembernél.

Utolsó, befejezetlenül maradt cikkében Jan Kuciak a dél-olaszországi ,ndrangeta bűnszövetkezet kelet-szlovákiai befolyásáról és a Robert Fico kormányfőhöz közeli emberekhez fűződő kapcsolatairól írt. Az újságíró meggyilkolására reagálva az olasz bűnüldöző szervek azt mondták, hogy felhívták szlovák partnereik figyelmét a szóban forgó olasz csoportra.

"Az embereknek ma joguk van reagálni azokra a vádakra, amelyek szerint az állami végrehajtó hatalom kapcsolatban áll a szervezett bűnözéssel. Az embereknek jogában áll tudni, hogy intézményeink miért hagyták figyelmen kívül az olasz hatóságok figyelmeztetéseit arra vonatkozóan, hogy a maffiához kötődő személyek vannak Kelet-Szlovákiában" - hangoztatta újságírók előtt az államfő.

Egyúttal fenntartotta azt az álláspontját, hogy a kialakult szlovák kormányválságra a kabinetnek a társadalom polarizálódását elkerülő átalakítása vagy előrehozott választások kiírása jelenthet megoldást.

Az ellenzéki bizalmatlansági indítványról, Fico államcsínről beszél

A szlovák törvényhozás két ellenzéki pártja, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS), illetve az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű csoportosulás szerdán bejelentette, hogy bizalmatlansági indítványt terjeszt be Robert Fico kormányával szemben.

Az indítványra reagálva a kormányfő azt mondta: az ellenzéki pártok beismerték mi a céljuk, ami nem kevesebb, mint hogy államcsínyt hajtsanak végre, nem pedig az, hogy az újságíró és barátnőjének meggyilkolása kivizsgálásra kerüljön. "Az ellenzék csak úgy tekint a tragédiára mint egy liftre, amely hatalomra emeli" - fogalmazott Robert Fico.

A bizalmatlansági indítvány beterjesztését azután jelentették be, hogy szerdán megkezdődött az az egyeztetés, amelyet Andrej Kiska államfő indítványozott az ellenzéki pártokkal, az újságíró-gyilkosság után az országban kialakult feszült helyzetre hivatkozva. Kiska kezdeményezését Fico a választási eredmények megtagadásának minősítette.

A szlovákiai újságírógyilkosság politikai száláról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.   • Hírek
  • Hírek