Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szlovákiai újságírógyilkosság: a kormány tudhatott az olasz maffia tevékenységéről

2018.03.08. 05:13 Módosítva: 2018-03-08 05:15:53

Andrej Kiska szlovák államfő szerdán azzal vádolta meg Szlovákia kormányát, hogy az éveken át figyelmen kívül hagyta a hírszerzésnek (SIS) az olasz maffia kelet-szlovákiai tevékenységéről szóló figyelmeztetéseit.

Kiska szavai szerint a SIS vezetője, Anton Safarik elmondta neki, hogy egyes minisztereket régóta tájékoztattak a csoport ténykedéséről. Részleteket nem mondott erről. 

A szlovák hatóságok a múlt héten gyanúsítottként előállítottak hét, a csoporthoz tartozó olaszt, később azonban szabadlábra helyezték őket. Azóta házkutatást is tarottak két olasz üzletembernél.

Utolsó, befejezetlenül maradt cikkében Jan Kuciak a dél-olaszországi ,ndrangeta bűnszövetkezet kelet-szlovákiai befolyásáról és a Robert Fico kormányfőhöz közeli emberekhez fűződő kapcsolatairól írt. Az újságíró meggyilkolására reagálva az olasz bűnüldöző szervek azt mondták, hogy felhívták szlovák partnereik figyelmét a szóban forgó olasz csoportra.

"Az embereknek ma joguk van reagálni azokra a vádakra, amelyek szerint az állami végrehajtó hatalom kapcsolatban áll a szervezett bűnözéssel. Az embereknek jogában áll tudni, hogy intézményeink miért hagyták figyelmen kívül az olasz hatóságok figyelmeztetéseit arra vonatkozóan, hogy a maffiához kötődő személyek vannak Kelet-Szlovákiában" - hangoztatta újságírók előtt az államfő.

Egyúttal fenntartotta azt az álláspontját, hogy a kialakult szlovák kormányválságra a kabinetnek a társadalom polarizálódását elkerülő átalakítása vagy előrehozott választások kiírása jelenthet megoldást.

Az ellenzéki bizalmatlansági indítványról, Fico államcsínről beszél

A szlovák törvényhozás két ellenzéki pártja, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS), illetve az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű csoportosulás szerdán bejelentette, hogy bizalmatlansági indítványt terjeszt be Robert Fico kormányával szemben.

Az indítványra reagálva a kormányfő azt mondta: az ellenzéki pártok beismerték mi a céljuk, ami nem kevesebb, mint hogy államcsínyt hajtsanak végre, nem pedig az, hogy az újságíró és barátnőjének meggyilkolása kivizsgálásra kerüljön. "Az ellenzék csak úgy tekint a tragédiára mint egy liftre, amely hatalomra emeli" - fogalmazott Robert Fico.

A bizalmatlansági indítvány beterjesztését azután jelentették be, hogy szerdán megkezdődött az az egyeztetés, amelyet Andrej Kiska államfő indítványozott az ellenzéki pártokkal, az újságíró-gyilkosság után az országban kialakult feszült helyzetre hivatkozva. Kiska kezdeményezését Fico a választási eredmények megtagadásának minősítette.

A szlovákiai újságírógyilkosság politikai száláról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.