Máté, Mirella
14 °C
30 °C

Indoklás nélkül kitiltottak Romániából egy magyar állampolgárt

2018.03.09. 16:37 Módosítva: 2018-03-09 16:49:45

A román hatóságok pénteken nem engedték belépni Romániába Dabis Attilát, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottját, írja az MTI.

Dabis Attila
Dabis Attila
Fotó: Kisebbségi Jogvédő Intézet

A hírt Izsák Balázs, az SZNT elnöke tette közzé közösségi oldalán. Dabis Attila a székely szabadság napja alkalmából szombaton tartandó megemlékezésre és felvonulásra igyekezett Marosvásárhelyre, amikor a magyar-román határon a román határrendészek feltartóztatták. Kitiltásáról egy angol nyelvű végzést adtak át neki, mely indoklást nem tartalmaz.

Dabis Attila a távirati irodának megerősítette az információt. Hozzátette: pénteken a kora-délutáni órákban az Ártánd-Bors határátkelőhelyen próbált belépni Romániába.

Dabis Attila a budapesti Kisebbségi Jogvédő Intézet nemzetközi koordinátora 2016 óta. Az SZNT külügyi megbízottjaként 2011 óta tevékenykedik. 

Dabis Attila az MTI-nek elmondta: büntetlen előéletű, a román hatóságokkal soha nem gyűlt meg a baja, nincs ellene európai elfogatóparancs, ezért nehezen megmagyarázható számára a kitiltása. Hozzátette, csakis a civil jogvédelemben elvégzett munkája válthatta ki a román hatóságok nemtetszését. Megjegyezte, az SZNT külügyi megbízottjaként nemzetközi fórumokon nyújtott több alkalommal tájékoztatást arról, hogy Románia nem tartja be a nemzetközi kötelezettségvállalásait.

Dabis a budapesti Corvinus Egyetemen szerzett a közelmúltban doktori címet. A Tévhitek az autonómiáról című doktori dolgozatában tudományos eszközökkel bizonyította, hogy Székelyföld területi autonómiája nem ellentétes Románia hatályos alkotmányával.

Az LMP közleményben reagált a kitiltásra, amiben azt írják, a kitiltás felháborító, és felszólítják a magyar külügyminisztert: hívassa be Románia budapesti nagykövetét és jegyzékben tiltakozzon az eljárás ellen. "Az LMP álláspontja szerint 2018-ban, Európában megengedhetetlen és elfogadhatatlan az ilyen eljárás a román hatóságok részéről. Az LMP ezért minden támogatást felajánl a Székely Nemzeti Tanácsnak, egyben felhívjuk a külügyminisztert, tegyen meg minden szükséges jogi és diplomáciai lépést. Az LMP egyúttal újfent hangsúlyozza: delegációval képviselteti magát Marosvásárhelyen, a Székely Szabadság Napján, ahol tiltakozásunknak hangot adunk" - írják.