Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Áttörést értek el a kormányerők Kelet-Gútában

2018.03.10. 19:16

A szíriai kormányerők áttörést értek el a kelet-gútai offenzívában szombaton, miután sikerült elszigetelniük a felkelők kezén lévő térség legnagyobb városát, Dúmát, valamint Harasztát is, írja az MTI. A hadsereg elfoglalta a Harasztát Miszrabával összekötő országutat, és ezzel elvágta Dúmát a lázadók által ellenőrzött területektől.

Dúmát a nap közepén légicsapások és tüzérségi támadások is érték. A lázadók megpróbáltak ellentámadást indítani, de kísérletük nem vezetett sikerre.

A szíriai kormány február közepén indította meg légi offenzíváját a felkelők fellegvárának számító, 2013 óta ostromolt Kelet-Gúta ellen. Az Oroszország támogatását élvező damaszkuszi rezsimnek eddig a lázadók felügyelete alatt álló 100 ezer négyzetkilométeres terület több mint felét sikerült visszafoglalnia. Mindez az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerint 976 civil – köztük 208 gyerek – meggyilkolásával járt és legalább 4300-an sebesültek meg.

Fejszal Mikdad szíriai helyettes külügyminiszter eközben egy érdekes nyilatkozatot tett: szerinte a Haját Tahrír as-Sám (HTS) nevű iszlamista szervezet vegyifegyver-támadásra készül feltehetőleg március 11-én, hogy aztán ennek elkövetésével a szíriai kormányerőket vádolja. Sőt, szerinte a terroristák még színjáték céljából néhány nőt is fel akarnak feláldozni.

Egy másik hadszíntéren a török katonák folytatták előrenyomulásukat a kurdok kezén lévő Afrín irányába. Törökország január 20-án indított támadást a határ mentén található Afrín és térsége ellen, amelyet a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia felügyel. A hadműveletek megindulása óta legalább 200 civil vesztette életét, míg a YPG 283 harcosa esett el.