Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Egy elhunyt orosz miatt nyomoznak Londonban

2018.03.13. 19:38

Egybehangzó keddi médiaértesülések szerint az elhunyt a 69 éves Nyikolaj Gluskov, az öt éve szintén Nagy-Britanniában meghalt Borisz Berezovszkij néhai orosz nagybefektető egykori közeli munkatársa, írja az MTI. A Scotland Yard terrorellenes ügyosztálya vizsgálja a halálesetet. 

A Scotland Yard keddi beszámolója szerint az elhunyt férfit a délnyugat-londoni New Malden kerületben lévő lakásán találták meg a mentők előző éjjel.   A haláleset oka egyelőre nem ismert.

Rendőrök Nyikolaj Gluskov háza előtt New Maldenben
Rendőrök Nyikolaj Gluskov háza előtt New Maldenben
Fotó: Peter Nicholls

A brit média szerint Nyikolaj Gluskovról, az Aeroflot orosz légitársaság egykori vezérigazgató-helyetteséről van szó. Ezt Gluskov barátai is megerősítették közösségi portálokon.

A férfi öt évet töltött börtönben Oroszországban pénzmosás és csalás miatt, majd 2006-ban távozott Oroszországból. Távollétében újabb nyolc év börtönbüntetést és egymillió rubel pénzbírságot róttak ki az Aeroflot sérelmére elkövetett csalás miatt.

Furcsa kapcsolatok

Nyikolaj Gluskov egykor Borisz Berezovszkij közeli üzlettársa is volt. Berezovszkij orosz nagybefektető volt, aki szembekerült Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és 2000-ben Londonba emigrált. Nagy-Britanniától menedékjogot kapott, de sikkasztás és csalás címén 20 év börtönre ítélték hazájában. 

Berezovszkij egy ideig állítólag szoros kapcsolatban állt Alekszandr Litvinyenkóval, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) egykori alezredesével, aki szintén szembefordult az orosz kormánnyal. A férfi 2000-ben Londonba emigrált, ahol 2006 novemberében, hatalmas adag polónium 210-es sugárzó izotóppal megölték.     

Borisz Berezovszkijt 2013-ban holtan találták az angliai Ascot közelében lévő birtokán, a vizsgálatok alapján öngyilkosságot követett el.

A Scotland Yard szerint nincs olyan bizonyíték, amely összefüggésbe hozná a halálesetet a délnyugat-angliai Salisbury városában idegméreggel elkövetett múlt heti gyilkossági kísérlettel. Akkor Szergej Szkripalt, a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynökét és lányát, Julija Szkripalt próbálták idegméreggel megölni. Jelenleg mindkettőjüket válságos állapotban kezelik Salisbury kórházában.

   

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!