Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ha boldog akar lenni, költözzön Finnországba

2018.03.14. 18:00

A boldogság világnapjához (március 20.) közeledve az ENSZ ismét nyilvánosságra hozta a világ tíz legboldogabb országának listáját, írja az USA Today. A tavalyi listavezetőt, Norvégiát ezúttal Finnország taszította le az első helyről. A finnek tavaly az ötödikek voltak.

Az ENSZ Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózatának jelentése 156 országot rangsorolt a lakosainak boldogságérzete alapján. A boldogságindex megállapításánál figyelembe vették többek között a GDP-t, a várható élettartamot, hogy a lakói mekkora társadalmi támogatásra számíthatnak, ha bajba kerülnek, mekkora szabadságot élveznek életük fontos döntéseiben, mennyire érzik korruptnak a társadalmat, amiben élnek, illetve mennyire gondolják nagylelkűnek magukat.

Ezek alapján A világ tíz legboldogabb országa:

  1. Finnország
  2. Norvégia
  3. Dánia
  4. Izland
  5. Svájc
  6. Hollandia
  7. Kanada
  8. Új-Zéland
  9. Svédország
  10. Ausztrália

A kemény telekkel mit sem törődő finnek szerint a legjobb dolgok közé az országukban a természethez, a biztonsághoz, a gyermekgondozáshoz, a jó iskolákhoz és az ingyenes egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésük tartozik, írja az MTI is a 170 oldalas jelentés alapján. Bár 2012 óta készülnek ezek a jelentések, idén vizsgálták először 117 ország bevándorlóinak boldogságát is: ez alapján is Finnország végzett az első helyen.

Magyarország a lista 69. helyén áll, tavaly a 75. helyet szereztük meg.

A világ legboldogtalanabb országa ezúttal Burundi lett, amit a tavalyi ranglista utolsó helyén álló Közép-Afrikai Köztársaság követ, majd Dél-Szudán, Tanzánia, Jemen, Ruanda, Szíria, Libéria és Haiti következik.