Lemondott a szlovén miniszterelnök

2018.03.14. 23:00

Lemondott Miro Cerar szlovén kormányfő szerdán este, miután a szlovén legfelsőbb bíróság megsemmisítette a kormány csaknem egymilliárd eurós kiemelt projektjéről, a Koper-Divaca vasútvonal egy 27 kilométeres szakaszán tervezett második vágány építéséről tavaly szeptemberben rendezett népszavazás eredményét, mert a kampányt a kabinet állami pénz felhasználásával finanszírozta - közölte a szlovén közszolgálati televízió az MTI szerint.

Cerar a kormány rendkívüli ülésén jelentette be lemondását. "Ez volt az utolsó csepp a pohárban, a második vágány megépítését újabb támadás érte, és ebben a folyamatban én nem akarok részt venni" - mondta. Miro Cerar döntéséről értesítette Borut Pahor szlovén államfőt is.

A történet háttere: tavaly népszavazást kezdeményeztek a vágányépítés ellen, a szavazók kis többséggel támogatták a beruházást. Ám az eredményt egy férfi megtámadta az alkotmányra hivatkozva. Eszerint nem egyeztethető össze az alkotmánnyal, hogy a kormány a saját érvei bemutatására közpénzt költhetett, míg akik a népszavazást kezdeményezték, nem kaptak állami pénzt a kampányra.

A kifogást komolyan vették és a szlovén alkotmánybíróság hozott is egy elvi döntést arról, hogy a népszavazási törvény valóban nincs összhangban az alkotmánnyal. Ezek után pedig most a legfelsőbb bíróság megsemmisítette az eredményt, újra kezdődhet az egész népszavazós procedúra.