Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Árvíz fenyeget egy székelyföldi falut, a lakók nem hajlandóak távozni

2018.03.15. 12:41

A megáradt Olt fenyegeti a székelyföldi Köpecet (Capeni), amelynek lakosai a hatósági felszólítás ellenére sem akarnak távozni a házaikból.

A román vízügyi hatóságok szerdán gátszakadás veszélyére figyelmeztettek, és jelezték, az áradat elöntheti a közigazgatásilag Barót városhoz tartozó falut. Barót polgármestere, Lázár Kiss Barna ezért szerda délután elrendelte Köpec kiürítését.

A rendelet 130 házat és mintegy 300 embert érintett, a helybéliek többsége azonban megtagadta a lakóhelye elhagyását, és aláírásával vállalta, hogy a saját felelősségére otthon marad, írja az MTI.

Tizenkét óra alatt két román miniszter is ellátogatott a településre, a köpeciek azonban maradtak. Ioan Denes víz- és erdőügyi miniszter csütörtökre virradóra jelent meg a faluban, majd megpróbálta rábeszélni az itt élőket a távozásra, de nem sikerült neki.

Carmen Dan belügyminiszter csütörtök délben azért érkezett Köpecre, hogy tájékoztassa a helyieket a veszélyről, amelynek kiteszik magukat. Arról is beszélt, hogy a lakosság erőszakos kiköltöztetését is elrendelhetik, de erről csak a baróti, vagy a Kovászna megyei katasztrófavédelmi bizottság hozhat döntést.

A csütörtöki információk szerint az Olt vízszintje csökkenni kezdett, a hét végéig azonban további esőzések várhatóak a térségben. A román vízügyi hatóságok szerint a köpeci töltés eddig kibírta az ár nyomását, de a veszély nem hárult el.