Árpád
-2 °C
4 °C

Összeomlott egy gyaloghíd Miamiban, hatan meghaltak

Screen Shot 2018-03-15 at 8.25.56 PM.png
2018.03.15. 20:20 Módosítva: 2018-03-16 10:45:59

Pár nappal a helyére emelése után összeomlott egy gyalogoshíd Miami nyugati részén, Sweetwater városrészben, a Florida International University (FIU) közelében - írja a Miami Herald. A híd még nem készült el, 2019-ben adták volna át, és azért tervezték, hogy a floridai nemzetközi egyetem diákjai biztonságban tudjanak átkelni egy forgalmas út felett a másik városrészbe. Több ember tartózkodott a hídon, mikor az leszakadt, alatta is haladtak autók, amiket maga alá temetett.

Az NBC korábbi információ szerint legalább hatan meghaltak a balesetben. További tíz embert ápolnak kórházban, közülük két sérült állapota súlyos, a többieké stabil. Mivel a hidat még nem nyitották meg, a halottak munkások lehetnek, de az elhunytak azonosítása még nem történt meg.

Frissítés: Még mindig több gépkocsi rekedt a romok alatt, a mentés péntekre virradóra egész éjjel folytatódott. Péntek délelőtti sajtótájékoztatóján Miami-Dade megye rendőrségének szóvivője azonban azt közölte: nincs esély életben maradt áldozatok megtalálására, és bár a keresés folytatódik, a mentés pénteken már jobbára a romok eltakarítására összpontosul, ítja az MTI.

Mark Rosenberg, az Egyetem elnöke azt nyilatkozta, hogy a baleset napján végeztek terhelési tesztet a hídon, viszont akkor semmi nem utalt arra, hogy probléma lehet vele. Rick Scott, az állam kormányzója azt ígérte, hogy vizsgálatot indítanak az ügyben, hogy kiderüljön, kinek a hibájából történt a baleset. Az derült még ki, hogy az építő cég elrendelte a hidat tartó kábeleknek a feszesítését, amin épp akkor is dolgoztak, amikor a híd  váratlanul összeomlott.

A CNN a Twitterén egy olyan videót is közzétett, amin az látszik, ahogy pár napja a helyére tették a hidat, amiről azt írják, úgy tervezték, hogy egy 5-ös kategóriájú hurrikánt is ki kellett volna bírnia: 

A Fox televízió értesülései szerint az építkezést végző két floridai céggel korábban komoly problémák voltak: korábbi munkáiknál mérnöki hibákat találtak, és hiányosságaikért többször is hatósági büntetést kaptak. Sajtóinformációk szerint a több mint 14 millió dolláros költségvetéssel készült miami felüljáró építésénél nem szakképzett munkásokat alkalmaztak. A Miami Herald című lap pénteki számában azt írta: az egyik cégre 2012-ben a virginiai Norfolkban 28 ezer dolláros büntetést szabtak ki, mert egy általa épített hídból 90 tonnás rész szakadt ki. Az AP amerikai hírügynökség megvizsgálta a vállalat elmúlt öt évének tevékenységét, és a hivatalos adatokból kiderült, hogy a céget 11 alkalommal büntették meg, írja az MTI.

Nyitókép: CityNews Toronto/YouTube

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?