Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kórházat ért találat Szíriában a török ostrom közben

2018.03.16. 22:35

A csütörtöki összesítés szerint Szíriában több mint 40 ezren menekültek ki a kormánycsapatok által biztosított humanitárius folyosón át az ostromolt Kelet-Gúta nevű körzetből - közölte a szíriai kormány pénteken, írja az MTI.

Az evakuálást a kormány és a Vörös Félhold társaság (a vöröskereszt megfelelője az iszlám országaiban) közösen szervezte meg - mondta Szíria ENSZ-nagykövete, aki azt állította, hogy a Kelet-Gútának egy kis részét még hatalmukban tartó lázadók "élő pajzsként" használják a vidék civil lakosságát, és megpróbálják megakadályozni annak elmenekülését a harcok elől.

A nagykövet a Biztonsági Tanács előtt beszélt, amely pénteken is áttekinti a szíriai helyzetet. A diplomata azt mondta, hogy kormánya "óriási felelősséget" vállalva igyekszik teljesíteni az ENSZ követelését a polgári lakosság megkímélésére.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet tájékoztatása szerint a kormányerők pénteki légicsapásaiban a térségben ismét életét vesztette közel nyolcvan civil. A kormány azt állítja, hogy a terület 70 százalékát már elfoglalta.

Ugyancsak sok lakos, csaknem 50 ember halt meg egy másik szíriai fronton, Afrínban, amelyet a török hadsereg ostromol. Hírügynökségi jelentések szerint az esti órákban ott találat érte a legnagyobb kórházat is, amelyben 16-an életüket vesztették.

Frissítés: Törökország tagadja, hogy kórházra lőttek volna a szíriai Afrín térségében - derül ki a török hadsereg szombat reggeli Twitter-üzenetéből. "Az Olajág hadművelet úgy folyik, hogy civileket, ártatlanokat és a környezetet ne érje bántódás" - írta a török haderő.

Az afríni kórház ezzel szemben arról számolt be, hogy török ágyúzás érte az épületet, több tucatnyian megsérültek, és legkevesebb 16 ember meghalt a környék egyetlen kórházában. A brit székhelyű Emberi Jogok Szíria Megfigyelőközpontja (OSDH) úgy tudja, két várandós nő is van a halottak között.