Béla
8 °C
15 °C

Scotland Yard: Meggyilkolták a hétfőn holtan talált orosz üzletembert

2018.03.16. 17:38

A brit rendőrség már hivatalosan is gyilkosság miatt nyomoz a héten londoni otthonában holtan talált orosz üzletember, Nyikolaj Gluskov ügyében - írja a BBC. Az orosz Aeroflot légitársaság egykori vezérigazgató-helyettest a délnyugat-londoni New Malden kerületben lévő lakásán találták meg a mentők hétfő éjjel. A Scotland Yard szerint az üzletember halálát "a nyakára gyakorolt nyomás" okozta, vagyis

valószínűleg megfojtották.

 Gluskov öt évet töltött börtönben Oroszországban pénzmosás és csalás miatt, majd 2006-ban elhagyta az országot. Távollétében újabb nyolc év börtönbüntetést és egymillió rubel pénzbírságot róttak ki az Aeroflot sérelmére elkövetett csalás miatt. A brit sajtó szerint Londonban szoros üzleti kapcsolatba került az öt éve szintén holtan talált orosz üzletemberrel, Borisz Berezovszkijval. Berezovszkij nagybefektető volt Oroszországban, aki szembekerült Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és 2000-ben Londonba emigrált. Nagy-Britanniától menedékjogot kapott, de sikkasztás és csalás címén 20 év börtönre ítélték hazájában. A rendőrség megállapítása szerint ő öngyilkos lett.

Gluskov ügye a második, oroszokat ért támadás, ami miatt a brit rendőrség nyomoz: egy héttel korábban a dél-angliai Salisbury városában idegméreggel megpróbálták megölni Szergej Szkripalt, a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynökét és lányát. A rendőrség korábban azt nyilatkozta, hogy a két ügynek valószínűleg nincs köze egymáshoz. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!