Szkripal-ügy: Moszkva szerint Csehországból is származhatott a méreg

GettyImages-932848482
2018.03.17. 20:13

Csehországból is származhatott a Novicsok nevű idegméreg, amellyel néhány napja az angliai Salisburyban megpróbálták meggyilkolni Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynököt és lányát, Julija Szkripalt – közölte szombaton az orosz külügyminisztérium szóvivője. A cseh védelmi miniszter és a külügyminiszter egyaránt visszautasította a vádat, írja az MTI.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a brit hatóságok Oroszországot vádolják a támadással, emiatt 23 orosz diplomatát ki is utasítottak az országukból, aminek hatására Oroszország is kiutasított 23 brit diplomatát.

A Novicsok nevű mérgező anyag a legnagyobb valószínűséggel Csehországból, Szlovákiából, Nagy-Britanniából vagy Svédországból származik – jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szombaton a Rosszija 24 nevű orosz hírtelevízióban. Megjegyezte, hogy származási országként az Egyesült Államok is szóba jöhet. Zaharova kijelentette: sem a Szovjetunióban, sem később Oroszországban nem fejlesztettek ki olyan anyagot, amelynek a neve Novicsok volt. A szóvivő nyilatkozata ellentmond a korábbi orosz és nyugati sajtóértesüléseknek.

Martin Stropnicky cseh külügyminiszter az orosz szóvivő nyilatkozatára reagálva közölte: elutasítják a Novicsok  a Novicsok eredetéről megjelent állításokat, mert ezeket semmivel sem lehet bizonyítani. Stropnicky szerint "szokványos manipulációról" van szó minden bizonyíték nélkül. Karla Slechtová, a cseh védelmi tárca vezetője pedig azt hangsúlyozta, hogy Csehország betartja a vegyi fegyverek gyártásáról és terjesztéséről szóló nemzetközi megállapodásokat. "A vád abszurd. Határozottan elutasítom. A 90-es évek elején aláírtuk, és azóta is betartjuk a vonatkozó nemzetközi megállapodásokat" – írta a Twitteren megjelent reagálásában Slechtová.

A BBC orosz hírszolgálata Vil Mirzajanovnak, a jelenleg az Egyesült Államokban élő orosz vegyésznek egy, a Moszkovszkije Novosztyi című lapban 1992-ben megjelent cikkére hivatkozva állította, hogy a Novicsokot még a Szovjetunióban fejlesztették ki.

Az MTI viszont azt írja, hogy Mirzajanov a kilencvenes évek elején emigrált Oroszországból és az Egyesült Államokban telepedett le. Szintén az MTI írja az Interfaxra hivatkozva, hogy az amerikaiak a kilencvenes évek elején orosz vegyi szakértőket vittek ki az Egyesült Államokba, akik ezen a téren "elértek bizonyos eredményeket".

Szergej Szkripal, aki ellen március elején a Novicsokot nevű idegmérget felhasználták, egykor az orosz katonai hírszerzés ezredese és a brit külső hírszerzés (MI6) ügynöke volt. Szkripalt, akit 2004-ben vett őrizetbe az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), hazaárulás címén 13 évi szabadságvesztésre ítélték. 2010-ben egy kémcsere keretében Oroszország átadta őt az Egyesült Államoknak. A volt hírszerző még abban az évben Nagy-Britanniában kapott menedéket és ott telepedett le.

(Borítókép: Nyomozók vizsgálódnak Szergej Szkripal és lánya elleni támadás helyszínén. Fotó: Jack Taylor/Getty Images)  • Hírek
  • Hírek