Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A kormányerők visszafoglaltak két települést Kelet-Gútában

2018.03.18. 00:25

A damaszkuszi kormányerők visszafoglaltak két települést a felkelőktől az ostromlott Kelet-Gútában szombaton, adta hírül a szíriai konfliktust nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) londoni székhelyű szervezet.

A hadsereg Kfar Batnát és Szakbát foglalta vissza, amely addig a mintegy nyolcezer harcost számláló Fajlak ar-Rahmán nevű iszlamista csoport felügyelete alatt állt. A megfigyelőközpont szerint ebben a térségben a felkelők mindössze néhány települést tartanak még: Arbínt, Zamalkát, Hazehet, Ajn Tarmát és egy fővárosi negyed, Dzsobar egyes részeit. A térségből több ezer civil menekült el.

A szíriai kormány február 18-án indította meg légi offenzíváját a felkelők fellegvárának számító, 2013 óta ostromolt Kelet-Gúta ellen. Az Oroszország támogatását élvező damaszkuszi rezsim szárazföldi műveleteket is kezdett a szíriai főváros közelében található, mintegy 400 ezer lakosú térségben. Azóta a lázadók felügyelete alatt álló mintegy 100 ezer négyzetkilométeres terület több mint 80 százalékát sikerült visszafoglalnia.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa február 24-én határozatot fogadott el, amelyben 30 napos tűzszünet haladéktalan kihirdetését követelte Szíriában, különös tekintettel Kelet-Gútára. A rendelkezésnek nem lett foganatja.

A rezsim előrenyomulását látva a legfőbb kelet-gútai lázadócsoportok - a Dzsajs al-Iszlám, a Fajlak ar-Rahmán és az Ahrar as-Sám - pénteken késznek mutatkoztak közvetlen tárgyalásokat kezdeni Oroszországgal az ENSZ égisze alatt a fegyverszünet érdekében. Ezek a milíciák a múltban jelezték: nem hagyják el Kelet-Gútát.