Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Különleges ügyész vizsgálja Trump és az FBI-fejes beszélgetéseit

2018.03.18. 09:40
Robert Mueller különleges ügyésznél vannak azok a személyes feljegyzések, melyeket Andrew McCabe, az Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) pénteken kirúgott korábbi igazgatóhelyettese készített a Donald Trump elnökkel folytatott beszélgetéseiről – jelentette helyi idő szerint szombaton az AP amerikai hírügynökség.

McCabe-et, akit januárban váltottak le az FBI igazgatóhelyettesi posztjáról, de eddig nem bocsátották el a hivataltól, pénteken rúgta ki Jeff Sessions igazságügyi miniszter, alig két nappal az előtt, hogy McCabe jogosult lett volna arra, hogy teljes nyugdíjjal visszavonuljon.

Sessions azzal indokolta McCabe menesztését, hogy a volt igazgatóhelyettes az FBI belső vizsgálata szerint információkat adott át a sajtónak, és félrevezette a nyomozókat – írja az MTI. 

A volt igazgatóhelyettes hosszú közleményben reagált elbocsátására, amelyben azt írja, eltávolításának politikai okai vannak, mert ő is megerősítette James Comey volt igazgató állításait arról, hogy Donald Trump elnök nyomást gyakorolt Comey-ra. A volt igazgató szerint az elnök azt akarta, hogy állítsa le azt a vizsgálatot, amelyben akkor még az FBI vizsgálta, hogy Trump és csapata összejátszott-e Oroszországgal

McCabe James Comey helyettese volt, amíg Comey-t 9 hónappal korábban fel nem mentette tisztségéből Donald Trump, saját bevallása szerint „amiatt az orosz dolog miatt”.

Mueller azt vizsgálja, hogy volt-e összejátszás a 2016-os elnökválasztás idején Oroszország és Trump kampánycsapata között, illetve Trump akadályozta-e az igazságszolgáltatást. Comey feljegyzéseit már korábban megkapta a különleges ügyész. Az AP úgy tudja, McCabe feljegyzései Trumppal és Comey-val folytatott beszélgetésekről szólnak.

McCabe 20 éven át dolgozott az FBI-nál, politikai nézeteit tekintve konzervatív, ám ennek ellenére Trump és a republikánusok hosszú időn át összeférhetetlenséggel vádolták, mert felesége révén köze volt a Hillary Clinton alapítványával kapcsolatos nyomozáshoz. 

Névtelenséget kérő források szerint Trump zárt ajtók mögött korábban arról faggatta McCabe-et, hogy kire szavazott, és közölte vele, hogy a felesége egy „lúzer”.

Trump szombat hajnalban a Twitteren kommentálta McCabe menesztését. Azt írta: ez nagy nap az FBI minden dolgozója és a demokrácia számára. Közölte, a „szenteskedő” Comey-hoz képest McCabe kóristafiúnak tűnt, de ő is „tisztában volt az FBI legmagasabb szintjein uralkodó korrupcióval és hazugságokkal”.

„Elnök úr, az amerikai nép hamarosan megismerheti a történetemet, és majd ők maguk eldönthetik, hogy ki becsületes, és ki nem” – reagált McCabe elbocsátására és Trump vádjaira James Comey szombaton a Twitteren. Comey februárban jelentette be, hogy elkészült könyvével, melynek címe A higher loyalty – Truth, lies, and leadership. A könyv áprilisban jelenik meg.