Árpád
-2 °C
3 °C

Szkripal-ügy: egy orosz nagykövet szerint Angliából jöhetett a méreg

2018.03.18. 11:02

Oroszország EU-nagykövete szerint egy brit katonai laboratórium lehetett annak az idegméreg-hatóanyagnak a forrása, amellyel a délnyugat-angliai Salisbury városában két hete megpróbálták meggyilkolni Szergej Szkripal egykori orosz kettős ügynököt és lányát, írja az MTI.

Vlagyimir Csizsov a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette, hogy Oroszországnak semmi köze a gyilkossági kísérlethez. Hozzátette: Oroszországban nincs olyan idegméreg-hatóanyag, amellyel a brit szakértők megállapítása szerint a mérgezést elkövették, „Porton Down viszont alig 8 mérföldre van Salisburytől”. Porton Downban működik a brit védelmi minisztérium vegyi és biológiai kutatóközpontja.

A brit külügyminisztérium szóvivőjének vasárnapi nyilatkozta szerint „egy unciányi igazságtartalom sincs” abban a „képtelen felvetésben”, hogy az idegméreg forrása Porton Down lehetett.

A Sky News azt írja: a brit külügyminiszter, Boris Johnson kijelentette, hétfőn az Egyesült Királyságba érkezik a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet több szakértője, hogy megvizsgálják a merényletben használt mérget.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a brit hatóságok Oroszországot vádolják a támadással, emiatt 23 orosz diplomatát ki is utasítottak az országukból, aminek hatására Oroszország is kiutasított 23 brit diplomatát. Felmerült, hogy az Egyesült Királyság diplomatái, és a királyi család már biztosan bojkottálni fogja a nyári futball-vb-t is, amelynek Oroszország lesz a házigazdája. (Az angol válogatott azonban nem marad le a versenyről.) Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország és Franciaország is közösen ítélte el a támadást.

Moszkva továbbra is tagadja, hogy közük lenne az idegméreggel elkövetett gyilkossághoz. Az oroszok korábban kijelentették: szerintük a méreg Csehországból is származhatott, de a cseh védelmi miniszter és a külügyminiszter egyaránt visszautasította a vádat. Az orosz külügyminisztérium szerint a méreg Szlovákiából vagy Svédországból is származhat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?