Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fáradtságra hivatkozva lemondott Mianmar elnöke

2018.03.21. 08:13

Htin Kiav mianmari elnök hivatala a Facebookon közölte, hogy Htin azonnali hatállyal lemondott, hogy kipihenhesse az államfő feladatokkal és kötelezettségekkel járó fáradalmait. Az alkotmánnyal összhangban a parlament hét munkanapon belül megválasztja az utódját - áll a hivatal közleményében.

A 72 éves Htin Kiav közeli szövetségese az országot de facto vezető Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjinek, aki "állami tanácsadói" minőségben vezeti a kormányt, illetve a külügyi tárcát. Szú Kjí kulcsszerepet játszott abban, hogy az országot évtizedeken át vezető junta fokozatosan átadta az ország irányítását a polgári hatalomnak, de államfő nem válhatott belőle, írta az MTI.

Néhai férje és fiai is brit állampolgárok, a junta által megszövegezett alkotmány pedig tiltja azt, hogy olyan ember legyen az államfő, akinek közeli hozzátartozója nem mianmari állampolgár.

A helyi médiában már többször megjelentek híresztelések arról, hogy Htin Kiav beteg, de ezt kormányilletékesek tagadták.

Htin Kiavot két éve, 2016 márciusában választotta meg a parlament államfőnek, ebben a tisztségben jórészt ceremoniális feladatokat látott el. Szú Kji gyermekkori barátai közé tartozott. Hozzá hasonlóan Oxfordban, közgazdászként végzett. Egyetemi professzorként is dolgozott, de kipróbálta magát egy ipari vállalatnál, és az 1970-es évek végén a mianmari külügyminisztériumban viselt hivatalt.

Megválasztásáig a 2012-ben alapított és Aung Szan Szú Kji édesanyjáról elnevezett Dau Kin Kji Alapítványt vezette, amelynek célja, hogy segítse a szegény sorban élők oktatását és szakmai képzését. Aung Szan Szjú Kji több sorstársától eltérően az új elnököt sosem börtönözték be politikai tevékenysége miatt.

T Khun Miat, a najpjidói parlament alsóházának alelnöke ezután szerdán bejelentette: lemondott hivataláról az ország képviselőházának elnöke, Vin Mjint. Vin Mjintet 2016 februárjában választotta elnökévé a mianmari törvényhozás alsóháza. Ő már azon az elhíresült 1990-es választáson is nyert választókörzetében, amely után a katonai junta nem volt hajlandó átadni a hatalmat Aung Szan Szú Kji pártjának. A most 66 éves Vin Mjintet politikai tevékenysége miatt a diktatúra egy időre be is börtönözte.