Károly, Karola
-4 °C
2 °C

Kiszabadították az egy hónapja elrabolt nigériai diáklányokat

2018.03.21. 09:43 Módosítva: 2018.03.21. 13:33

Kiszabadult a Boko Haram dzsihadista szervezet fogságából szerdán az egy hónapja elrabolt 110 iskolás lány többsége az északkelet-nigériai Dapchi településen, írja az MTI. A nigériai tájékoztatási miniszter megerősítette 91 lány visszatértét.

Szemtanúk szerint száznál többen nyerték vissza a szabadságukat, és azt mondták, hogy öten meghaltak a fogságban, egy lányt pedig még fogva tartanak a dzsihadisták, mert keresztény, és nem hajlandó áttérni az iszlám hitre. 

A nigériai tájékoztatási miniszter 91 túsz visszatéréséről tájékoztatta a közvéleményt, és azt mondta, hogy a többi diáklány sorsa ismeretlen. Lai Mohammed közleményében tudatta, hogy a lányokért nem fizettek váltságdíjat, feltétel nélküli kiszabadításukat "nem hivatalos csatornákon keresztül, az ország néhány barátjának segítségével" érték el. 

Szemtanúk szerint az emberrablók hajnali két óra körül kilenc gépkocsival érkeztek Dapchiba, és a városközpontban kitették a lányokat. Szemtanúk szerint amikor a rémült környékbeliek kinéztek az ablakon, a szélsőségesek azt kiabálták, hogy ez figyelmeztetés mindnyájuknak. "Soha többé ne vigyétek a lányaitokat iskolába!" - figyelmeztettek. A Boko Haram az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel szövetséges szélsőséges iszlamista terrorcsoport. Február 19-én feltehetően a Boko Haram tagjai 110, tizenegy és tizenkilenc év közötti lányt raboltak el Dapchi iskolájából.

A nigériai hadsereg merő hazugságnak nevezte az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet kedden közzétett jelentését, amelyben mások mellett biztonsági forrásokra hivatkozva azt állította, hogy a nigériai biztonsági erők tagjai figyelmen kívül hagyták a dapchi iskola ellen végrehajtott támadás előtti figyelmeztetéseket, amelyekben arról tájékoztatták őket, hogy egy fegyveres csoport tart a település felé. A Dapchiban történt eset nagy visszhangot váltott ki az országban és a nemzetközi sajtóban is, különösen a terrorszervezet által 2014-ben Chibok városában végrehajtott támadás hasonló mivolta miatt. A dzsihadisták akkor 276 iskolás lányt raboltak el. Bár azóta többen visszanyerték szabadságukat, mintegy száz lány azóta sem került elő.

A Boko Haram Nigéria északkeleti részén tevékenykedik, célja egy iszlám kalifátus létrehozása. Az elmúlt években több támadást hajtott végre Nigérián kívül Kamerunban, Csádban és Nigerben is. A terrorszervezettel vívott harcokban az elmúlt nyolc évben több mint 20 ezren vesztették életüket, és mintegy 2,5 millióan kényszerültek elmenekülni otthonaikból a térségben. A konfliktus teljesen tönkretette a Csád-tó térségének gazdaságát, aminek következtében az ENSZ adatai szerint mintegy 5 millió helyi lakost érint súlyos élelmiszerhiány.